Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
10 november 1999
 

[BOL]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]

Duitse hooligan krijgt tien jaar
voor mishandeling Franse gendarm
e

Van onze correspondent - BERLIJN, woensdag

De vier Duitse hooligans, die ervan worden verdacht vorig jaar op het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk de weerloos op de grond liggende politieman Daniel Nivel half dood te hebben geslagen, moeten gevangenisstraffen opknappen van drie jaar en zes maanden tot tien jaar.

De arrondissementsrechtbank in Essen legde de hoogste straf op de 28-jarige verdachte André Z., die met het vizier van een geweer de politieman zo hard op het hoofd sloeg dat de schedel van het slachtoffer brak. Volgens de president van de rechtbank schiep de dader genoegen in zijn gewelddadige optreden. De man was poging tot moord ten laste gelegd.

De beelden van de wrede mishandeling van de gevloerde politieman gingen de hele wereld over. "De aangeklaagden zijn geen monsters, maar mensen die zich op die dag wel nadrukkelijk gedroegen als monsters", luidde de situatieschets van de rechtbank.

Lorette, de vrouw van de door hooligans zwaar mishandelde Daniel Nivel (r.), heeft moeite haar tranen te bedwingen na de veroordeling van de vier daders. Foto boven: André Z, die tien jaar kreeg. FOTO: AP

De drie andere verdachten werden straffen opgelegd van drie jaar en zes maanden tot zes jaar, wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Gehandicapt
De 44-jarige Daniel Nivel volgde de uitspraak emotieloos vanaf de publieke tribune, samen met zijn vrouw en zoon. De man lag na de mishandeling weken in coma en voor zijn leven werd gevreesd. De politieman is aan een oog blind, geldt als gehandicapt en is ook geestelijk nooit meer de oude geworden.

"Ik heb mijn man de hoogte van de straffen verteld. Hij moet dat op zich laten inwerken, misschien dat hij later met een reactie komt. Feit is in ieder geval dat híj nu met al zijn handicaps levenslang heeft", aldus de echtgenote.

De Duitse voetbalbond toonde zich tevreden met de uitspraak. Een woordvoerder zei te hopen dat de vonnissen alle andere voetbalvandalen aan het denken zal zetten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.