Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
10 november 1999
 

[BOL]
[CMG]
[Reaal]
[Yess]
[Compu'Train]
[Euromatch/Brunel]
[Eurocard MasterCard]

"Wijn en bier moeten duurder"

door Dominique Weesie

DEN HAAG, woensdag

De prijs van bier en wijn moet flink worden verhoogd. In ruil daarvoor gaat de prijs van frisdrank omlaag.

Veilig Verkeer Nederland (VVN), de Consumentenbond en het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) zullen dit plan vandaag lanceren in strijd tegen het nog altijd toenemende alcoholgebruik in het verkeer.

Alleen al vorig jaar kwamen door overmatig alcoholgebruik tweehonderd weggebruikers om het leven en raakten er nog eens tweeduizend mensen ernstig gewond. De maatschappelijke schade als gevolg van drankmisbruik in het verkeer bedroeg in 1998 ruim twee miljard gulden.

Door de prijs van een biertje met ingang van volgend jaar met maar liefst 26 procent te verhogen en die van een glaasje wijn met 18 procent, hopen de drie bovengenoemde organisaties dat mensen sneller een glas fris zullen bestellen en het aantal drankrijders op de Nederlandse wegen drastisch zal afnemen.

Voorwaarde is wel, zo stellen VVN, NIGZ en de Consumentenbond, dat de overheid de verbruikersbelasting op frisdrank afschaft. De organisaties voeren al geruime tijd actie tegen de in hun ogen "discriminerende" frisdrankbelasting, die de schatkist jaarlijks 440 miljoen gulden oplevert.

Vandaag zullen zij dan ook een convenant ondertekenen met de Nederlandse Frisdrank Industrie, waarin wordt afgesproken dat het schrappen van de verbruikersbelasting op alcoholvrije dranken onmiddellijk en volledig zal worden doorberekend. Dat betekent dat de prijs voor een liter fris gemiddeld twee dubbeltjes lager wordt. Voor een gezin met twee kinderen betekent dat al snel een besparing van honderd gulden per jaar.

Afschaffen

De Tweede Kamer heeft zich al enkele keren uitgesproken voor het volledig afschaffen van de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken. Tijdens de behandeling van de vernieuwde Drank- en Horecawet, eind september werd opnieuw een motie ingediend, die ervoor pleit de afschaffing van de verbruikersbelasting op frisdrank te compenseren door de accijnzen op alcohol te verhogen. Besloten is deze motie, die inmiddels door een meerderheid van de Tweede Kamer wordt gesteund, aan te houden tot de behandeling van het Belastingplan 2000, die deze maand op de agenda staat.

De drie organisaties vinden afschaffing in het belang van het alcoholmatigings- en verkeersveiligheidsbeleid van de rijksoverheid. "Bier en wijn zijn de afgelopen jaren nauwelijks in prijs gestegen. Dit staat haaks op het alcoholmatigingsbeleid dat wij voorstaan", aldus directeur F. Cohen van de Consumentenbond.

"Door fris goedkoper te maken en bier en wijn iets duurder, stijgt het prijsverschil tussen alcoholhoudende- en alcoholvrije dranken met ruim 43 procent. Automobilisten zullen er extra door worden gestimuleerd te kiezen voor een veilig alternatief voor alcohol", aldus VVN-directeur J. Goos.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.