Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
10 november 1999
 

[CMG]
[Yess]
[Eurocard MasterCard]
[Compu'Train]
[Euromatch/Brunel]
[BOL]
[Reaal]

Verzekeraars: 45 miljoen
gulden voor joodse claims

door Jos Hagers

DEN HAAG, woensdag

Nederlandse verzekeraars betalen 45 miljoen gulden voor de afkoop van levensverzekeringen van tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgde joden.

Het Verbond van Verzekeraars en het Centraal Joods Overleg hebben hier gisteren een historisch akkoord over gesloten.

Van dit bedrag is 20 miljoen gulden bestemd voor individuele uitkeringen aan rechthebbenden op polissen van omgekomen joden. Daarnaast wordt 25 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor door de joodse gemeenschap te betalen doelen.

Hiervoor wordt de Stichting Joodse Oorlogstegoeden opgericht, die onder joodse oorlogsslachtoffers een referendum over de bestemming van de gelden gaat organiseren.

Monument

Het Verbond van Verzekeraars maakt nog een extra gebaar door bovendien vijf miljoen gulden beschikbaar te stellen voor een digitaal monument voor de joodse gemeenschap. Binnen drie jaar hoopt men op een speciale internet-website het leven van honderden beroofde joodse families in beeld te brengen.

Woordvoerder drs. Ronnie Naftaniel van het Centraal Joods Overleg sprak zijn grote waardering uit voor de soepele opstelling van de verzekeraars tijdens de ruim twee jaar durende onderhandelingen. Naftaniel had echter flinke kritiek op minister Zalm (Financiën), die nog geen beslissing wil nemen over de terugbetaling van 450.000 gulden aan afkoopwaarden van verzekeringen. Deze werden in 1955 als onbeheerde nalatenschappen door de verzekeraars aan de staat overgedragen.

De minister wil pas na rapporten van verschillende onderzoekscommissies over een eindregeling met de joodse gemeenschap praten.

"Het kan natuurlijk niet zo zijn, dat de regering op het geld van vermoorde joodse mensen blijft zitten", aldus Naftaniel.

De verzekeraars hebben intussen al 44 claims van nabestaanden van joodse verzekerden ter waarde van 750.000 gulden uitbetaald.

De algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, prof. dr. E.J. Fischer, benadrukte gisteren dat het treffen van een fatsoenlijke en integere regeling uitgangspunt van het akkoord met het Centraal Joods Overleg is geweest. Met als gevolg dat er soepel met de bewijslast wordt omgegaan. Prof. Fischer verwacht dat de verzekeraars claims van Jappenkampslachtoffers op dezelfde manier zullen behandelen.

Van ondertekening van het akkoord is het overigens nog niet gekomen door een kort geding dat het Verbond Belangen Beharteging Vervolgingslachtoffers (VBBV) tegen het Centraal Joods Overleg heeft aangespannen. Het VBBV wil dat de beschikbare miljoenen worden verdeeld onder de ongeveer 10.000 joodse overlevenden uit de Tweede Wereldoorlog.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.