Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
10 november 1999
 

[Eurocard MasterCard]
[BOL]
[Yess]
[Euromatch/Brunel]
[CMG]
[Compu'Train]
[Reaal]

NAM moet milieugarantie geven

Van onze verslaggevers

DEN HAAG, woensdag

Het kabinet wil vandaag met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) afspraken maken over de voorwaarden waaronder naar gas kan worden geboord onder de Waddenzee.

De ministers Jorritsma (Economische Zaken) en Pronk (Milieu) praten vanmiddag met een zware delegatie van de NAM over de wijze waarop de gasboringen zullen plaatsvinden, mocht uit de onderzoeken die nu worden gedaan worden aangetoond dat dit op een voor het milieu verantwoorde wijze kan.

Kern is dat de NAM min of meer een garantie afgeeft dat de boringen direct worden stilgelegd als uit de ontwikkeling van de bodem blijkt dat alsnog op een onverantwoorde bodemdaling wordt aangekoerst. Volgens F. Duut, woordvoerder van de NAM is dat een "bespreekbare optie".

Door vanaf de start van de boringen direct bij te houden hoe de bodem zich ontwikkelt kan op basis van computermodellen continu worden doorgerekend hoe de effecten over twintig of dertig jaar zullen zijn.

De Tweede Kamer debateert vanavond over het veelbesproken besluit van het kabinet, waarbij met name de rol van de PvdA centraal staat. Hoewel de partij tegen boren is wil zij het kabinet toch de kans geven om te onderzoeken wat de milieurisico's zijn.

D66, CDA, GroenLinks en de andere oppositiepartijen zijn echter mordicus tegen en dagen de sociaal-democraten uit om het kabinet en hun eigen premier Kok deze week nog voor de start van het onderzoek een halt toe te roepen.

PvdA-Kamerlid Witteveen gaat er echter van uit dat ook de onderzoeken die nu worden gedaan zullen aantonen dat het boren niet op een verantwoorde wijze mogelijk is. De PvdA wil alsnog samen met D66 optrekken door het kabinet hier via een Kameruitspraak aan te binden. Daarbij wordt vooral gewezen op mogelijke schadeclaims indien het kabinet niet via een duidelijke procedure tot het schrappen van de boringen zou komen.

De VVD wil het nadere onderzoek ook afwachten, maar rekent er juist op dat dit boringen onder de Waddenzee wel degelijk mogelijk zal maken, waarmee de liberalen alleen staan in het parlement.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.