Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
10 november 1999
 

[Compu'Train]
[BOL]
[Euromatch/Brunel]
[CMG]
[Yess]
[Eurocard MasterCard]
[Reaal]

Tweederde baby's
heeft moeder van
boven de dertig

Van onze verslaggeefsters

UTRECHT/VOORBURG, woensdag

Vrouwen die pas later aan kinderen beginnen worden snel ongeduldig als de gewenste zwangerschap uitblijft. Ze zullen daardoor eerder aandringen op het toepassen van reageerbuisbevruchting (In Vitro Fertilisatie). Dat signaleert de Utrechtse arts drs. J. Koudstaal. Hij vraagt zich af of niet te makkelijk en te snel naar IVF wordt gegrepen.

"IVF zou alleen toegepast moeten worden bij paren waarbij een 'normale' zwangerschap niet tot de mogelijkheden behoort", aldus Koudstaal die gisteren aan de Universiteit Utrecht promoveerde op een onderzoek naar IVF-behandelingen.

Hij constateert dat de zwangerschapsuitkomst na IVF ongunstiger is dan na natuurlijke conceptie. Dat is voornamelijk toe te schrijven aan het hoge percentage meerlingen (30 procent). Eenderde van de IVF-zwangerschappen eindigt bovendien te vroeg en 40 procent van de baby's weegt bij de geboorte minder dan 2500 gram.

De nieuwste geboortecijfers die gisteren door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden bekend gemaakt, bevestigen de door Koudstaal gesignaleerde trend.

Het aantal moeders van boven de dertig dat een kind krijgt is sterk gestegen. Twee van de drie pasgeboren baby's heeft een moeder van dertig of daarboven. Dit jaar worden naar schatting 125.000 dertig-plus vrouwen moeder, dat zijn er vijfduizend meer dan in 1998.

De stijging van het aantal jonge moeders boven de dertig in de jaren negentig is volgens het CBS niet alleen te verklaren door dat vrouwen steeds langer wachten met het krijgen van kinderen wegens bijvoorbeeld hun eigen carrière. Ook de hoge geboorteaantallen in de jaren zestig heeft hiermee te maken. Hierdoor kent de bevolkingsopbouw meer vrouwen van in de dertig.

Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat vooral hoogopgeleide vrouwen wachten met het krijgen van kinderen tot ze de dertig zijn gepasseerd. Ruim een kwart van hen gaf aan te twijfelen over het ouderschap. Twintig procent geeft als reden dat werk en kinderen moeilijk te combineren zijn. Een kwart noemt het ontbreken van een partner als belangrijkste reden voor het uitstellen van het moederschap.

Opvallend noemt het CBS overigens tevens de stijging van het aantal tienermoeders. "Dezen blijken zich niets aan te trekken van de trend dat het ouderschap op steeds latere leeftijd komt", aldus dr. J. Latten van het CBS. In 1999 zullen zeker 2100 meisjes onder de twintig een kind krijgen. Dat zijn honderd tienermoeders meer dan vorig jaar.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.