Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
10 november 1999
 

[Euromatch/Brunel]
[Reaal]
[Eurocard MasterCard]
[Compu'Train]
[CMG]
[Yess]
[BOL]

Kinderen in greep van drugs

Van een onzer verslaggeefsters

AMSTERDAM, woensdag

De centra voor verslavingszorg in Nederland worden steeds vaker geconfronteerd met kinderen van tien en elf jaar die regelmatig softdrugs gebruiken en daardoor in problemen raken.

De Arnhemse korpschef drs. M. Daniel luidt de noodklok over deze zorgelijke ontwikkeling. In een brief aan burgemeester P. Scholten van Arnhem benadrukt Daniel dat legalisering van de wietteelt zoals onlangs bepleit door twintig gemeenten de problematiek nog zal doen toenemen.

De korpschef wijst er op dat de kwaliteit van de nederwiet de afgelopen jaren dermate goed is geworden dat de verslavende werking sterker is. "Hierdoor is de grens tussen softdrugs en harddrugs dichter bij elkaar gekomen met alle gevaren van dien", aldus Daniel.

"Vroeger zeiden we dat een stickie roken zoiets was als een glas bier drinken. Nu is een stickie roken volgens mij vergelijkbaar met een bierglas vol jenever drinken. Er is nieuw cijfermateriaal nodig voor het beleid'', aldus Daniel.

De Amsterdamse Jellinek-kliniek en het Trimbosinstituut waarschuwden al eerder voor de opmars van (soft)drugsgebruik onder jongeren. Beide instituten pleiten voor voorlichting over de gevaren van drugsgebruik in een vroeg stadium.

De politie Gelderland-Midden is samen met de GGD, het GCV en gemeenten bezig lespakketten voor basisscholen samen te stellen. Volgens Daniel hoort voorlichting over drugs net als de verkeersles thuis in het lesprogramma van groep 7 en 8. Vier basisscholen doen mee aan proeflessen. De politie hoopt daardoor het aantal zwaarverslaafde jonge kinderen terug te dringen. De drugslessen zouden over enkele jaren landelijk ingevoerd moeten worden, meent de Arnhemse korpschef.

Volgens recente cijfers telt Nederland ongeveer 300.000 mensen die regelmatig cannabis gebruiken. Van hen zijn ruim 25.000 onder behandeling voor hun verslaving. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 33 jaar. Het aandeel zeer jonge probleemgevallen neemt gestadig toe. Tweederde van de softdrugsgebruikers woont in de steden.

Een aantal gemeenten, waaronder Tilburg, Apeldoorn, Eindhoven, Leeuwarden en Nijmegen, heeft kabinet en Tweede Kamer onlangs gevraagd de wietteelt toe te staan. Telers zouden moeten leveren aan de coffeeshops. Hierdoor zou een eind komen aan de toenemende criminaliteit en aan de huidige tweeslachtigheid van het gedoogbeleid.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.