Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
10 november 1999
 

[BOL]
[Eurocard MasterCard]
[Compu'Train]
[CMG]
[Reaal]
[Euromatch/Brunel]
[Yess]

Kabinet gaat leeftijds-
discriminatie uitbannen

Van onze parlementaire redactie

DEN HAAG, woensdag

Het kabinet gaat discriminatie op leeftijd door bedrijven bij het aannemen, scholen en promoveren van personeel volledig uitbannen.

In personeelsadvertenties mag straks op geen enkele manier meer zonder reden direct of indirect naar leeftijd worden gerefereerd. Zelfs termen als 'pas afgestudeerd' of 'aankomend' zijn binnenkort uit den boze.

Dat blijkt uit een verstrekkend wetsvoorstel dat staatssecretaris Verstand (Sociale Zaken) gisteren mede namens de ministers Peper (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De maatregelen van het kabinet moeten er vooral voor zorgen dat ouderen betere kansen krijgen op een baan en meer kansen krijgen door te stromen naar betere functies.

Alleen in uitzonderingsgevallen, waarbij is aangetoond dat het om een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang gaat, mogen ondernemers straks nog leeftijden vermelden en hanteren bij het aannemen, scholen en bevorderen van personeel.

Zo kan een bedrijf dat een relatief groot aantal werknemers rond de zestig jaar telt gericht jongere werknemers blijven werven omdat daarmee de continuïteit van de onderneming wordt gewaarborgd.

Ook indien een bepaalde functie bij een hogere of lagere leeftijd extra risico's oplevert gelden de strengere regels niet, maar zal wel eerst moeten worden aangetoond dat aanpassingen op de werkplek niet mogelijk zijn.

Ondanks de uitzonderingen zal voortaan in alle gevallen dat een leeftijdsgrens wordt aangegeven dit uitdrukkelijk met redenen moeten worden toegelicht in bijvoorbeeld de personeelsadvertentie.

Het kabinet heeft zich eerder tot doel gesteld dat zoveel mogelijk wetten waar een leeftijdsgrens wordt gehanteerd of is toegestaan kritisch zullen worden bekeken. Eerder werd al bekend dat minister Korthals binnenkort met een voorstel zal komen om de leeftijdsgrens van 72 jaar die nu nog geldt voor het lidmaatschap van de commissarissen van een bedrijf uit de wet zal worden geschrapt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.