Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
10 november 1999
 

[Reaal]
[CMG]
[BOL]
[Eurocard MasterCard]
[Compu'Train]
[Euromatch/Brunel]
[Yess]

Heldenmoed kost leven
Nederlander in Costa Rica

door Johan van den Dongen en Wim Romeijn

SAN JOSE, woensdag

De 41-jarige Nederlander Dodo van Lingen is in Costa Rica doodgeschoten toen hij probeerde een overval op een apotheek te verijdelen en een gegijzelde vrouw te ontzetten. Het drama vond plaats voor de ogen van zijn vrouw Eugenia (43), zijn twee kinderen Fiorella (9), Frederik (6) en zijn nichtje Georgette (9).

Dodo van Lingen Don voor zijn vrienden woonde al twintig jaar in Costa Rica. Hij streek er indertijd neer als werknemer van KNSM, runde later de bij Nederlandse toeristen bekende discotheek Barbarella en ging daarna aan de slag in de computerbranche.

Het leven van Van Lingen eindigdein de Sabanilla de Montes de Oca, een dure buitenwijk van San Jose. De Nederlander was net onderweg naar huis met zijn vrouw en kinderen, die hij even tevoren met de auto had opgehaald bij zijn schoonmoeder.

"Onderweg zag Don plotseling dat op de stoep voor een apotheek een lange zwarte man een jonge blanke vrouw bedreigde en vasthield", vertelt zijn vader Hans van Lingen, een Nederlandse zakenman die in het Amerikaanse Houston woont en dagelijks contact had met zijn zoon.

"Don remde, stapte uit en trok zijn revolver, die hij altijd bij zich had. Don had een opleiding gehad om zo'n ding te gebruiken en bezat er ook een licentie voor. Hij was zelf een paar keer thuis overvallen."

"Onze kinderen schreeuwden nog 'Niet doen, pappie!'", vervolgt Dons vrouw Eugenia. "Maar Don wilde de vrouw redden. Toen hij een paar keer op de benen had geschoten, liet de zwarte man het meisje gaan. Maar toen een blanke handlanger met een plastic zak uit de apotheek kwam rennen, lette Don niet meer op de zwarte overvaller. Die haalde een revolver onder zijn riem vandaan, sloop van achteren naar hem toe en schoot hem van dichtbij in de borst."

Strompelend bereikte Don zijn auto, waar Eugenia en hun kinderen volledig in paniek waren. "Met zijn rechterhand op zijn schotwond, maakte hij met zijn linkerhand duidelijk dat ik achter het stuur moest gaan zitten", zegt Eugenia.

Onderweg naar de eerste-hulppost vroeg ze per mobiele telefoon om bloed. Maar bij aankomst bleek er geen bloed te zijn. Van Lingen was op dat moment al buiten bewustzijn en overleed op weg naar het ziekenhuis.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.