Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
10 november 1999
 

[BOL]
[Eurocard MasterCard]
[Compu'Train]
[CMG]
[Reaal]
[Yess]
[Euromatch/Brunel]

Gezondheidssites op
internet populair
bij hypochonders

  UTRECHT, woensdag

De duizenden gezondheidssites op internet worden steeds meer een informatiebron voor hypochonders ofwel 'kwaallijders'. Ze zoeken antwoorden op kwaaltjes, maar krijgen zoveel informatie dat ze de weg volledig kwijtraken en gaan denken dat ze de meest vreselijk ziektes hebben.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap bevestigt de toename van surfende patiënten. "Huisartsen merken dat mensen door internet steeds meer informatie tot zich nemen, maar de vraag is of het kwaliteit is of kwantiteit. Probleem is dat mensen de informatie van internet niet altijd goed interpreteren", zegt S. Rikken, huisarts en staflid bij het genootschap.

"Daarbij krijgen de mensen op het web ook veel informatie van de farmaceutische industrie en patiëntenorganisaties. En die is toch altijd wat gekleurd. Fabrikanten zullen toch hun eigen producten promoten. Het is vervolgens aan de huisarts om de patiënt op het rechte pad te houden."

Een enkele keer heeft het surfen ook zin, want mensen komen via internet bijvoorbeeld ook te weten hoe de insulineproductie in het lichaam werkt. "Als iemand dat weet, hoef je ze het als arts niet meer uit te leggen."

In Denemarken was de zogeheten internetdokter www.netdokter.dk vorig jaar de populairste 'wachtkamersite'. De toeloop naar de gratis virtuele artsenpraktijk was zo groot 400.000 per week dat echte artsen de gevolgen merkten. Soms kwamen surfende patiënten met kilo's afgedrukte stukken van de internetdokter bij hun huisarts.

Ondertussen waarschuwen artsen uit Duitsland patiënten voor collega-artsen op internet. Patiënten die via het web op zoek zijn naar een behandeling van hun aandoening, spelen met hun gezondheid, zo schreven zij in een brief aan het gerenommeerde Britse medische tijdschrijft The Lancet. (ANP)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.