Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
10 november 1999
 

[Reaal]
[Eurocard MasterCard]
[Euromatch/Brunel]
[Compu'Train]
[BOL]
[CMG]
[Yess]

Filetragedies in hele land

Van onze correspondent

HOOFDDORP, woensdag

Onrust, veel ongelukken met gewonden en als gevolg daarvan duizenden stilstaande of voortsukkelende automobilisten gisteren op de Nederlandse snelwegen. De grootste misère vond 's morgens plaats tussen Arnhem en Nijmegen na een ongeval op de A50 bij Heteren.

De langste file ontstond gistermiddag na een kettingbotsingen op de A4 bij Schiphol. Het verkeer stond stil over een lengte van 26 kilometer, tot voorbij Leiden.

Het Traffic Information Centre (TIC) in Utrecht telde in de avondspits maar liefst 47 verschillende files met een totale lengte van 230 kilometer. Dertig files in de spits geldt als normaal voor een dinsdagmiddag.

De tragedie begon 's ochtends in alle vroegte op de snelweg A50 bij Heteren, waar drie vrachtwagens en twee personenauto's op elkaar klapten. Oorzaak was waarschijnlijk de onoplettendheid van een vrachtwagenchauffeur. De man had vermoedelijk niet op tijd in de gaten dat er een file stond in verband met wegwerkzaamheden en knalde achterop het stilstaande verkeer. Bij deze catastrofe vielen drie gewonden.

De A50 moest door het ernstige ongeluk in noordelijke richting worden afgesloten. Het verkeer werd omgeleid over de A15, A12, A73 en de A325. Die autowegen raakten daardoor echter ook volkomen verstopt. Het verkeer in Arnhem en Nijmegen kwam stil te staan en toen wanhopige automobilisten uitweken naar allerlei sluiproutes slipten die eveneens dicht. Er stonden files met lengtes van meer dan vijftien kilometer.

Toen de grootste chaos rond de middag eindelijk voorbij leek en de A50 weer werd vrijgegeven, botsten op de A325 tussen Nijmegen en Arnhem twee andere trucks op elkaar. Dat leidde opnieuw tot een file van zeventien kilometer.

Als klap op de vuurpijl kantelde weer enkele uren later bij Nijmegen op de A73 een vrachtwagen met aardappels, waardoor de doorstroming in het wegverkeer andermaal een forse knauw kreeg. De truck werd gisteravond na de spits geborgen.

Randstad

In de loop van de middag meldde zich in de randstad bovendien een nieuw rampgebied aan, toen op oostbaan van de A4 ter hoogte van Hoofddorp door nog onbekende oorzaak zeven auto's bij een kettingbotsing betrokken raakten.

Twee bij dit ongeluk betrokken automobilisten moesten uit hun verwoeste voertuigen worden bevrijd, in totaal werden er vier gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeluk bij Hoofddorp veroorzaakte direct een file van 26 kilometer.

Door de drukte op de tegemoetkomende baan, was het gas minderen van automobilisten die keken naar het ongeval voldoende om op die rijbaan een opstopping van elf kilometer te veroorzaken.

De chaos op de A4 bracht het verkeer rond Amsterdam in ernstige problemen en deed de verkeersdrukte op de A2 en de A9 nog extra toenemen. Dat leidde rond zes uur op de A2 alleen al tot meer dan tien files. De chaos werd verergerd door een ongeval bij Nieuwe Meer.

Uitschieters waren de randweg Eindhoven (negen kilometer) en het gedeelte tussen Urmond en Echt (ook negen kilometer). Laatstgenoemde file staat in de richting van Maastricht en is veroorzaakt door een ongeval met twee auto's. Twee mensen raakten daardoor gewond. Aan de staart van deze file bij Echt deed zich opnieuw een ongeval voor, waardoor zes kilometer extra file ontstond.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.