Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 november 1999

 


[Qxl]
[ABN AMRO]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Prive Roddelbox]

Sprengers pleit voor vernieuwing

door Bab Barens - ZEIST, dinsdag

Met het wegslijpen van de scherpe kantjes van het bedrijfstakonderzoek hoopt bondsvoorzitter Jeu Sprengers van de KNVB de bondsvergadering alsnog over te halen in te stemmen met de uitkomst van het betreffende onderzoek. Dit betekent onder andere de invoering van een topklasse tussen de huidige hoofdklasse-amateurs en de Toto Divisie. De Limburger heeft in een persoonlijk schrijven aan de leden van de Bondsvergadering z'n voorstellen geformuleerd en verzoekt dringend komend voorjaar groen licht te geven voor verandering.

"Vernieuwing en verandering is noodzakelijk voor de toekomst van het Nederlandse voetbal", stelt Sprengers, die zegt daarvoor samen met de leden van de bondsvergadering verantwoordelijk te zijn.

Op 14 juni jongstleden weigerde de bondsvergadering akkoord te gaan met de voorstellen om de structuur te optimaliseren. Jeu Sprengers blijft voorstander van de topklasse, maar schroeft de voorwaarden daarvoor terug. Er komt geen verplichte promotie van topklasse naar Toto Divisie en tot nader order zal er geen licentie-systeem, dus geen verplichting tot het hebben van contractspelers en accommodatie-eisen, aan de topklasse worden gekoppeld. Het bezwaar van de reisafstanden wordt ondervangen door te komen tot een regionale indeling van de topklasse. Sprengers denkt met deze voorstellen de struikelblokken voor de bondsvergadering te hebben weggenomen.

Gaat de bondsvergadering in het voorjaar van 2000 mee met het voorstel van bondsvoorzitter Jeu Sprengers dan kan de topklasse worden ingevoerd in de zomer van 2001. "De noodzaak van zo'n klasse is groot omdat het een sportieve concentratie van kwaliteit op dat niveau tot gevolg heeft, waarmee de afstand tussen amateurs en profs kleiner wordt en de voetbalpiramide een harmonieuzer karakter krijgt."

Naast de invoering van een topklasse doet Sprengers voorstellen om te komen tot een vernieuwingsproces, waarmee Nederland aansluiting houdt bij grote voetballanden om ons heen, die profiteren van meer televisiegelden en een groter markt-potentieel. De basis voor de Limburger is het optimaliseren van de jeugdopleiding door 'het ontwikkelen van een masterplan 'voetbal en jeugd'. Tevens is hij voorstander van het inkrimpen van negen tot zes districten waaraan op dit moment door de werkgroep herstructurering wordt gewerkt.

De bestuurlijke structuur van de KNVB met secties betaald- en amateurvoetbal vereist volgens Sprengers geen aanpassing. Tevens vindt hij niet dat er een degradatieregeling moet komen uit de Toto Divisie naar het amateurvoetbal terwijl het reglement amateurclubs volgens hem voldoende mogelijkheden biedt door te stromen naar het profvoetbal.

Tenslotte zou Sprengers de amateurbepalingen afgeschaft willen zien. "Zowel maatschappelijk, fiscaal als sportief zijn er belangrijke argumenten om dit op een zo kort mogelijk termijn te realiseren. Afgelopen jaren zijn de amateurbepalingen steeds gewijzigd, ook ruimer geworden. Maar de praktijk geeft aan dat ieder voorstel steeds weer achterhaald wordt en tenslotte via regelgeving niet meer te handhaven is."

Dit onderwerp staat sinds vorige week weer volop in de publiciteit omdat de Fiscale Inlichtingen en Opsporings Dienst (FIOD) bezig is betalingen in het amateurvoetbal in kaart te brengen en hiervoor vijf amateurclubs in de regio Midden-Nederland uit de hoofdklasse zaterdag en zondag heeft uitgekozen. Via ondermeer gesprekken met spelers hoopt men achter geldstromen van derden te kunnen komen die - die buiten de clubs om - betalingen aan spelers doen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.