Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 november 1999

 


[ABN AMRO]
[Qxl]
[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]

Euro 2000 kan niet om
'heikel thema hooligans' heen

door Raymond Kerckhoffs - DEN HAAG, dinsdag

Criminaliteit en commercie zijn de grootste gevaren voor een goed gastheerschap tijdens Euro 2000. Op een symposium van het ministerie van VWS wilden de sprekers eigenlijk enkel mooie cijfers presenteren, 1.250.000 toeschouwers en een gecumuleerd kijkcijfer voor het evenement van 7 miljard, maar om het heikele thema hooliganisme kon men niet heen.

Margo Vliegenthart
...mensen actief vermaken tijdens EK...

In haar speech wees staatssecretaris Margo Vliegenthart er op dat veiligheid de basis is voor een geslaagd toernooi. "Tal van maatregelen om supportersgeweld te bestrijden zijn voorbereid. Wij werken vooral in de preventieve zin. Dat betekent dat je mensen op een goede, actieve manier moet bezig houden."

In Madurodam werd ervoor gepleit dat het EK zeker niet op een mobilisatie-oefening moet lijken. De supporters moeten vooral met vrijwilligers in aanraking komen. Zo heeft de Stichting Euro 2000 binnen de stadions een norm gesteld van één steward op tachtig bezoekers. Vliegenthart: "We willen zorgen voor een positieve uitstraling. Van de inzet van het leger zijn we niet gecharmeerd. Groen mag niet de bepalende kleur rond de stadions zijn."

De Belgische minister van Binnenlandse zaken, Antoine Dusquesne, voegde daaraan toe: "De gaststeden moeten niet in een staat van beleg zijn. We gaan vooral hulpvaardig en preventief te werk. Escalatie moet worden voorkomen."

Inmiddels werken Nederland en België aan een nog te bekrachtigen verdrag, zodat de politie-diensten gedurende het EK in beide landen actief kunnen zijn. "Er zijn nog drie wezenlijke juridische verschillen", gaf toernooidirecteur Alain Courtois aan. "Er is een andere aanpak van zwarthandel. In België kunnen mensen die de orde opzettelijk verstoren acht uur worden opgepakt zonder proces, terwijl Nederland snelrecht heeft."

Loting

Dat sommige steden met angst de loting afwachten, maakte Harry Groen, de Amsterdamse wethouder van sportzaken, duidelijk. "Wij hebben al kaarsjes aangestoken, dat niet Engeland Duitsland tegenkomt in de Amsterdam ArenA."

Een ander struikelpunt in de organisatie zijn de reclame-uitingen in de EK-steden. De vier Nederlandse speelsteden gaan tijdens het EK voetbal hun eigen weg op commercieel gebied. Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Arnhem sluiten geen gezamenlijk contract met het sportmarketingbureau ISL, dat de commerciële rechten van het voetbalevenement bezit. De steden regelen hun commerciële activiteiten en randactiviteiten zelf, maar mogen daarbij geen gebruik maken van de officiële logo's.

"Voor ons vormt dat geen probleem", gaf Groen aan. "Er zijn genoeg bedrijven die evenementen rondom het EK in Amsterdam willen organiseren en sponsoren."

Courtois verwacht dat er tussen de vier Nederlandse steden en ISL alsnog een gentlemen-agreement zal komen. "Het is logisch dat wij de rechten van onze sponsors afschermen. Beide partijen hebben elkaar toch nodig."

Ook Vliegenthart hoopt op een uitkomst. "Wij steunen de speelsteden in hun opstelling. De eisen van ISL zijn hoog. Juristen van beide partijen moeten eruit komen. Formeel spelen wij hier als ministerie geen rol in. Het is belangrijk dat wij met z'n allen zo snel mogelijk een oplossing vinden. Dan kan iedereen verder met de uitwerking van de initiatieven voor festiviteiten rond het EK. Die moeten er een écht feest van maken."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.