Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
9 november 1999
 

[Tele2]
[Euronet]
[BOL]
[V & L informatica]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Belastingdienst]

Damrak bijna onveranderd

AMSTERDAM, dinsdag

Aan het Damrak heerste gisteren een lusteloze stemming. De AEX bewoog zich gedurende de dag licht in de min. Er werd met een schuin oog gekeken naar de reactie van Wall Street op de uitspraak van de Amerikaanse rechter Jackson, afgelopen vrijdag nabeurs, dat softwaregigant Microsoft een duidelijke monopoliepositie heeft en daar misbruik van maakt.

Microsoft is sinds kort een belangrijk Dow-component. Aanvankelijk dook de Dow, voor een groot deel door Microsoft, meteen fors in min met 50 punten maar na korte tijd werd het verlies omgebogen in een winst van ruim 22 punten bij sluiting van het Damrak. Blijkbaar wordt de soep door de Amerikaanse belegger niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend.

"Europa had duidelijk last van het Microsoft-effect in de ochtend", stelde een handelaar. "In de middag werd echter duidelijk dat dit wel meeviel en kwamen de kopers op de markt en trokken de omzetten aan. Er is een bodem in de markt gelegd en op een niveau van 580 is dat zeer interessant. Misschien zit er nog wel een rally in."

De AEX sloot bijna onveranderd op 582,13 punten, een verlies van 0,80 punten. De Midkap verloor 2,79 punten op 607,70.

Microsoft-partner Baan behoorde tot de fondsen die licht moesten inleveren. Met een daling van 1,15 procent (EUR0,14 op EUR12 valt niet duidelijk aan te geven of dit nu het gevolg is van de Microsoft-uitspraak of van de algemene lusteloze stemming.

Ook andere technologiefondsen in de AEX zoals Philips en ASML deden het niet geweldig. Philips, dat te kampen had met winstnemingen na de forse koersstijging van de afgelopen week, verloor EUR2,20 op EUR103,20 en ASML zag EUR1,20 afkalven op EUR77,15.

Buitenbeentje was toeleverancier voor de chipindustrie ASM International. Een verbeterd toekomstperspectief voor de chipsector en een aantal upgrades van analisten zorgden er voor dat het aandeel een forse winst van ruim 28 procent (EUR3,25 pakte op EUR14,70.

Onder de financiële waarden was ING de uitspringer met een winst van één euro op EUR59,58. Aegon pakte er EUR0,10 bij en kwam uit op EUR87,60 terwijl ABN Amro en Fortis respectievelijk EUR0,22 en 0,01 moesten toegeven op EUR23,58 en EUR34,30. "De financiële sector doet het goed", meende een handelaar. Het bericht in het Financieel Dagblad over een mislukte romance tussen ING en ABN Amro heeft volgens hem wel enig effect gehad. "De beleggers denken: Waar rook is is vuur!"

Ahold kreeg te maken met opnieuw opduikende geruchten dat de overname van Pathmark door Ahold in de VS averij dreigt op te lopen door een blokkade van de Amerikaanse anti-kartel autoriteiten. Volgens een woordvoerder van Ahold, is het supermarktconcern hierover in gesprek FTC (Federal Trade Commission) en de overheden van de drie staten waar Pathmark zit. "Het is nog te vroeg om mededelingen te doen over het aantal winkels dat moet worden afgestoten. Maar we zijn vol vertrouwen dat we deze transactie kunnen afsluiten. Voor dat je zoiets aangaat weet je al wat de mededingingsaspecten zijn", aldus de Ahold-woordvoerder. Het aandeel Ahold was aan het eind van de dag EUR0,10 hoger geprijsd op EUR30,95.

Met een winst van 1,83 procent was bierbrouwer Heineken een van koplopes van de AEX. Waarom Heineken EUR0,90 wist te winnen op 50,15 kon een handelaar niet verklaren.

Uitschieter onder de Midkapfondsen was Endemol dat de koers met EUR1,15 zag oplopen naar EUR31,50. Met Big Brother lijkt het entertainmentconcern een nieuwe kaskraker in handen te hebben. Gisteren werd bekend dat de formule aan een Duitse televisiezender wordt verkocht. Ook andere buitenlandse televisiezenders volgen de gebeurtenissen in het Big Brotherhuis met grote belangstelling.

Gisteren werd bekend dat 98,77 procent van de aandelen Hoogovens zijn aangemeld voor omwisseling in aandelen Corus, de nieuwe staalgigant ontstaan uit de fusie tussen Hoogovens en British Steel. De aanmeldingstermijn sloot afgelopen vrijdag. Het aandeel Corus verloor EUR0,05 op EUR1,75.

Monique Harmsen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.