Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
9 november 1999
 

[Prive Roddelbox]
[BOL]
[Autosite]

Moeizame start laatste
ronde vredesoverleg

Van onze correspondent - JERUZALEM, dinsdag

Bij het begin van de onderhandelingen over de definitieve regeling van hun decennia oude conflict bleken de Israëli's en de Palestijnen gisteren lijnrecht en onwrikbaar tegenover elkaar te staan.

De delegaties ontvouwden gisteren in Ramallah op de westelijke Jordaanoever hun uitgangspunten, die in februari volgend jaar moeten resulteren in een raamwerk voor een definitieve vrede.

De Israëlische delegatieleider, Ored Eran, herhaalde tot woede van de Palestijnen de boodschap van de Israëlische premier Ehoed Barak. Aan de vooravond van de gesprekken, die vandaag worden voortgezet, zei Barak dat bestaande VN-resoluties 242 en 338 niet van toepassing zullen zijn, terwijl deze wel de basis vormden bij eerdere onderhandelingen.

Volgens beide resoluties dient Israël het in 1967 bezette gebied terug te geven. Israël bezette in dat jaar de Sinai-woestijn, de Golan-hoogte, de Gazastrook en de westelijke Jordaanoever. Bij de vrede in 1979 tussen Israël en Egypte kreeg dat laatste land de Sinaï terug. Syrië eist nog steeds teruggave van de Golan-hoogte.

Maar Barak meent dat de bewuste VN-resoluties niet gelden voor de Gazastrook en de westelijke Jordaanoever, inclusief Palestijns Oost-Jeruzalem, omdat die indertijd zelf 'bezet gebied' waren, namelijk respectievelijk ingenomen door Egypte en Jordanië na de oorlog van 1948 die volgde op de stichting van de staat Israël.

De Palestijnen zijn furieus over deze houding. De Palestijnse onderhandelaar, Jasser Abed Rabo, benadrukte gisteren dan ook dat de Palestijnen in het kader van het tot nu toe gevolgde vredesproces recht hebben op een eigen staat binnen de grenzen van 1967, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Daarbij dienen volgens Abed Rabbo in een proces van 'land voor vrede' ook de joodse nederzettingen te verdwijnen. Ook dat laatste is Barak niet van plan.

Ondanks de geschillen verliepen de eerste onderhandelingen in een redelijke sfeer, hoewel daags ervoor in de stad Netanja, ten noorden van Tel Aviv, een aanslag was gepleegd waarbij 30 gewonden waren gevallen.

Israël denkt aan een Palestijnse terroristische aanslag, maar heeft inmiddels alle Palestijnse verdachten wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. PLO-leider Jasser Arafat sprak gisteravond in Parijs over een criminele aanslag.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.