Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
9 november 1999
 

[Autosite]
[BOL]
[Prive Roddelbox]

Iraanse journalist daagt
conservatieve rechter uit

Van onze correspondent - JERUZALEM, dinsdag

Voor het eerst heeft gisteren in de Iraanse hoofdstad Teheran een hervormingsgezinde journalist geweigerd zich te laten berechten door een conservatieve rechtbank.

"Ik weiger te spreken tot er een jury bij komt", zei Mashallah Shamsolvaezin, die tevens een andere dan de zittende conservatieve rechter Said Mortazavi eiste.

De journalist en uitgever van het inmiddels door de conservatieven verboden dagblad Neshat, is aangeklaagd wegens valsheid in geschrifte en belediging van de islamitische waarden.

"Vorig jaar werd ik gearresteerd omdat ik de nationale veiligheid in gevaar bracht, dit jaar wegens valsheid in geschrifte en volgend jaar waarschijnlijk omdat ik als kind het raam van mijn buren zou hebben gebroken", merkte Shamsolvaezin schamper over deze beschuldiging op.

De conservatieve geestelijken hebben in Iran de rechtbanken in handen. Zij hebben de strijd aangebonden met de hervormingsgezinde media, die zich doorgaans achter de plannen van de gematigde president Mohammad Khatami stellen.

De hervormingsgezinden in Iran, vooral gematigde journalisten, worden de afgelopen maanden in toenemende mate door de conservatieven vervolgd. Khatami, die de pers meer vrijheid gaf, heeft geen macht over het rechtssysteem in Iran.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.