Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
9 november 1999
 

[Autosite]
[BOL]
[Prive Roddelbox]

Berlijn klapt
voor Kohl, Bush
en Gorbatsjov

Van onze correspondent - BERLIJN, dinsdag

De voormalige leiders van Duitsland, de Verenigde Staten, en de Sovjet-Unie, Helmut Kohl, George Bush en Michael Gorbatsjov, kregen gisteren in Berlijn het applaus dat hun toekomt voor de hereniging van Duitsland na de val van de Muur, vandaag precies tien jaar geleden.

De Amerikaanse ex-president George Bush (r) begroet de voormalige Sovjet-leider Michael Gorbatsjov (l), terwijl ex-bondskanselier Helmut Kohl (m) applaudisseert. De drie werden in Berlijn geëerd voor hun beleid waardoor de Muur kon worden omgetrokken en Oost- en West-Duitsland herenigd.
FOTO: REUTERS

George Bush werd op het 'Rode raadhuis' door burgemeester Eberhard Diepgen benoemd tot 108e ereburger van Berlijn. Zondagavond al kreeg Michael Gorbatsjov door bondspresident Johannes Rau de hoogste Duitse onderscheiding voor staatshoofden opgespeld.

Gorbatsjov zei in het blad Welt am Sonntag dat de hereniging van Duitsland alleen mogelijk was "omdat de leiders van Oost en West het eens waren geworden over een ontwapeningsverdrag en omdat ze in staat waren de Koude Oorlog te beëindigen".

Bush en Gorbatsjov logeren beiden in het na de hereniging herbouwde hotel Adlon op de Pariser Platz bij de Brandenburger Tor, de centrale plek voor alle festiviteiten die vandaag plaatsvinden. Kohl verblijft in zijn eigen appartement in Berlijn, dat hij heeft betrokken na de verhuizing van de regering vanuit Bonn.

De Berlijners, die heel inventief zijn in het vinden van bijnamen, noemen de drie voormalige regeringsleiders 'KGB', naar hun initialen die samen de vroegere naam van de Russische geheime dienst vormen. Toen het voorname trio gisteren over de Pariser Platz liep werd er niet alleen massaal geklapt, maar werd ook luid 'KGB' gescandeerd.

Een voorbijganger: "Juichen voor de KGB? Dat heeft Oost-Berlijn nog niet eerder meegemaakt."


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.