Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
9 november 1999
 

[Prive Roddelbox]
[BOL]
[Autosite]

Atjeh straat op
voor onafhankelijkheid

BANDA ATJEH, dinsdag

Een miljoen tot anderhalf miljoen Atjeeërs hebben gisteren in de hoofdstad van de Indonesische provincie de grootste demonstratie voor onafhankelijkheid gehouden in de geschiedenis van het land.

De Indonesische veiligheidstroepen hielden zich afzijdig terwijl de immense massa, bijna 40 procent van de inwoners van de opstandige provincie, "Onafhankelijkheid!" en "Referendum!" scandeerden.

• Bijna een kwart van de bevolking van Atjeh, van jong tot oud, mannen en vrouwen, is in de hoofdstad de straat opgegaan. Niet eerder in de geschiedenis van Indonesië vond er zo'n massale demonstratie voor onafhankelijkheid plaats.
FOTO: AP

Tijdens de demonstratie ontsnapten ruim 100 gevangenen, van wie er later weer 15 werden opgepakt.

De Indonesische minister voor Autonomie, Ryaas Rasyid, die een politieke oplossing voor Atjeh (inclusief een speciale autonome status) in goede banen moet leiden, schatte het afgelopen weekeinde de kans dat de provincie onafhankelijk wordt op 50 procent.

De roep om onafhankelijkheid is zeer krachtig geworden nadat Oost-Timor in augustus in een referendum voor totale zelfstandigheid had gekozen.

Rijkdommen

Atjeh, dat de noordelijke punt van het eiland Sumatra omvat, levert gas, olie, goud, zilver, peper, rubber en hout. Het grootste deel van deze rijkdommen eigent Indonesië zich toe.

De Indonesische president Abdurrahman Wahid liet vorige week weten voorstander te zijn van een referendum, maar de zaak "niet te willen overhaasten". Wel heeft hij een oplossing van het conflict in Atjeh, waar het Indonesische leger de afgelopen jaren zeker 2000 mensen zou hebben omgebracht, boven aan de politieke agenda geplaatst.

De voorzitter van het Indonesische parlement, Akbar Tandjung, liet de regering gisteren weten dat president Wahid zonodig "zo snel mogelijk" naar Atjeh moet gaan om het conflict op te lossen, zo meldde het officiële persbureau Antara.

Het Indonesische leger is tegen een referendum waarin Atjeh kan kiezen voor onafhankelijkheid. De woordvoerder van het ministerie van Defensie, majoor-generaal Sudrajat, zei in een interview: "De eis van een referendum is niet realistisch. Afscheiding is in strijd met de grondwet".

"Te laat"

Een religieus leider in Atjeh, die met zijn studenten 350 kilometer had afgelegd om in de hoofdstad Banda Atjeh te demonstreren, zei gisteren met betraande ogen: "Ze hebben de mensen van Atjeh onmenselijk behandeld en al onze rijkdommen gestolen. Het is al te laat", waarmee hij bedoelde, te laat om onafhankelijkheid tegen te houden.

De buurlanden van Indonesië maken er geen geheim van dat ze gruwen van het vooruitzicht van het uiteenvallen van het eilandenrijk, dat potentieel een van de rijkste landen in de regio is. Ze vrezen een golf van politieke en religieuze onrust.

"De situatie is zeer ernstig. Als Indonesië uiteenvalt, zal het beginnen in Atjeh en Irian Jaya", voorspelde minister Ryaas Rasyid.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.