Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
9 november 1999
 

[Reaal]
[Primafoon opent je wereld]
[Yess]
[Eurocard MasterCard]
[BOL]
[Compu'Train]
[Euromatch/Brunel]
[CMG]

Kunstroof van miljoenen uit villa

Van onze kunstredactie - BILTHOVEN, dinsdag

Bij een brute overval op de woning van een bejaarde vrouw in Bilthoven hebben gemaskerde criminelen bliksemsnel een belangrijke verzameling oude meesters buitgemaakt.

Aan het begin van de avond drongen twee inbrekers de afgelegen villa binnen, waar zij 17de- en 19de-eeuwse schilderijen en enkele antiquiteiten roofden. Tot de gestolen kunstwerken behoren meesterwerken van Jan van Goyen, Salomon van Ruysdael, Joos de Momper, Herman Saftleven, Wouterus Verschuur en Isaac Israëls.

Een olieverfschilderij van Jan Steen, getiteld Antonius en Cleopatra, werd uit de lijst gehaald. Voor moderne kunst bleken de kieskeurige dieven geen belangstelling te hebben.

De bejaarde bewoonster van de villa, die alleen thuis was, werd tijdens het bliksembezoek door een van de twee insluipers tegen de verwarming aan geslagen en vervolgens bewaakt. Zij kreeg te horen: "Als u rustig blijft, gebeurt er niets."

Toen de andere rover klaar was met zijn werk, plaatste de oppasser een zware stoel over de bewoonster. Op het laatste moment besloten de inbrekers nog een schilderij van Isaac Israëls mee te nemen. Niet nadat de 'kenner' de handtekening onder het schilderij, dat op een hoge plaats in de studeerkamer hing, nauwkeurig had onderzocht.

Vijftien minuten
De gehele roof nam vijftien minuten in beslag. De daders verlieten de villa te voet. Nadat de bewoonster zich had weten los te maken, belde zij de politie. Deze constateerde dat het tweetal een auto in het bos nabij de oprijlaan had geparkeerd.

De koelbloedige bewoonster moest zich na de diefstal twee keer in het ziekenhuis laten onderzoeken. Op de vraag of zij erg geschrokken was toen de twee mannen met bivakmutsen haar huis binnendrongen, antwoordde zij ondanks de vele blauwe plekken laconiek: "Het wordt misschien tijd dat ik mij met hedendaagse kunst bezig ga houden. Daar is kennelijk minder belangstelling voor."

De kunstcollectie, die sinds generaties heeft toebehoord aan dezelfde adellijke familie R., vertegenwoordigt een waarde van enkele miljoenen guldens. Via de politie Zeist wordt voor de gouden tip een aanzienlijk bedrag beschikbaar gesteld.

 






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.