Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
9 november 1999
 

[Reaal]
[Compu'Train]
[Euromatch/Brunel]
[Yess]
[CMG]
[Primafoon opent je wereld]
[BOL]
[Eurocard MasterCard]

Kroonprins voorzitter
Wereld Water Forum

door Jan-Kees Emmer en Willem Kool - AMSTERDAM/DEN HAAG, dinsdag

Prins Willem-Alexander heeft een belangrijke internationale functie aanvaard. Hij wordt de voorzitter van het prestigieuze Tweede Wereld Water Forum volgend jaar maart in Den Haag.

Als voorzitter presenteert de kroonprins de conclusies van het Forum aan de deelnemers van een speciale, tweedaagse ministersconferentie. Premier Kok heeft hiervoor 185 regeringsleiders/staatshoofden en 25 VN-organisaties uitgenodigd.

Onder hen bevinden zich de Amerikaanse president Clinton, de Engelse premier Blair, de Franse president Chirac en de Zuidafrikaanse president Mbeki. VN-secretaris-generaal Kofi Anan heeft toegezegd ruimte vrij te houden in zijn agenda. De conferentie is bedoeld om het water nadrukkelijker op de internationale politieke agenda te zetten.

Wesite
Ook maakt Willem-Alexander de uitkomsten bekend van een internationale consultatieronde (onder meer via internet www.watervision.org) van wat in waterkringen de grootste inspraakronde ter wereld wordt genoemd. Ongeveer 100.000 mensen en organisaties geven daarbij hun mening over de aanpak van huidige en toekomstige waterproblemen. Het gaat daarbij om ontwikkelingen in waterbeheer, vervuiling, veiligheid, verdroging en herstel van natuurwaarden.

De Nederlandse troonopvolger doet zelf verslag van de resultaten aan de ministersconferentie. Behalve een visie op de toekomst, wordt een actieprogramma voor de komende 25 jaar samengesteld voor de ministersconferentie.

Het internationale bedrijfsleven steunt het Tweede Wereld Water Forum. Multinationals, zoals Unilever, Nestlé, IT&T, en het Indiase conglomoraat Tata doen suggesties op watergebied.

De benoeming van de Prins van Oranje werd bekend gemaakt door de Egyptische president dr. Mahmoud Abu-Zeid van de Wereld Water Raad. Hij kreeg gisteren een bijzonder hoogleraarschap aangeboden bij het Delftse waterinstituut IHE.

De Egyptenaar deelde mee dat de invulling van het voorzitterschap de komende weken verder met de regering wordt besproken. Dit in verband met de staatkundige positie van Willem-Alexander. "Wij hopen de uitkomsten daarvan op 29 en 30 november openbaar te maken tijdens de bijeenkomst van de Watercommissie voor de 21e Eeuw in Den Haag", aldus Abu-Zeid.

Betrokken
Hij prees de prins voor zijn vele activiteiten in watermanagement. "Wij hebben de indruk dat zijn pogingen om meer van waterproblemen te leren hem nu al tot een waar en betrokken expert in dit veld hebben gemaakt", lichtte Abu-Zeid toe. Willem-Alexander doorliep vanaf de tweede helft van vorig jaar een introductieprogramma waterbeheer dat was samengesteld door het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Dit jaar maakte de prins kennis met een groot aantal Nederlandse organisaties, instituten en bedrijven die zich bezighouden met diverse aspecten van het waterbeheer. Het hoofdthema was steeds: Hoe beheren we onze delta zo dat Nederland een veilig en bewoonbaar land blijft met voldoende zoet water van goede kwaliteit?

 






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.