Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
9 november 1999
 

[Eurocard MasterCard]
[Compu'Train]
[BOL]
[Euromatch/Brunel]
[Reaal]
[Primafoon opent je wereld]
[Yess]
[CMG]

Harttransplantatie
kinderen toestaan

door René Steenhorst -GRONINGEN, dinsdag

Nederland moet het al jaren heersende verbod op harttransplantaties bij kinderen zo snel mogelijk opheffen. Zo luidt het dringende advies van de Gezondheidsraad aan minister Borst (Volksgezondheid).

Volgens de Raad, een adviesorgaan van de minister, is er geen enkele reden meer te bedenken waarom Nederlandse hartchirurgen niet onmiddellijk met het transplanteren van kinderharten zouden kunnen beginnen. Zij staan daarvoor al jaren in de startblokken. Bovendien is de techniek uitgekristalliseerd en zijn de resultaten internationaal gezien uitstekend.

Hoge kosten
Jaren achtereen handhaafde de Nederlandse regering echter het verbod op implantingen van nieuwe harten bij de allerjongsten. Er bestond grote twijfel over de resultaten in relatie tot de hoge kosten van zo'n zware ingreep. Dit vasthouden aan een ooit ingenomen standpunt leidde ertoe dat elk jaar tussen 20 en 25 kinderen en jongeren van nul tot circa zestien jaar kansloos stierven aan een hartziekte die in het buitenland met succes verholpen had kunnen worden.

In alle ons omringende landen worden immers al jarenlang met goede resultaten kinderharten getransplanteerd.

De Groningse hartchirurg prof. dr. Tjark Ebels is enerzijds verheugd dat de Gezondheidsraad het verlossende standpunt nu heeft ingenomen en haar bevindingen in de loop van deze week naar buiten brengt. "Maar we lopen als land wel behoorlijk achter de muziek aan."

Buitenland wel
Aan de andere kant zegt hij: "Als je je realiseert dat heel veel jonge hartpatiëntjes in ons land gewoon dood gingen, terwijl ze in het buitenland een nieuw hart hadden kunnen krijgen, dan word je, zoals ik nu, wel wat cynisch. Het zó lang laten voortduren van het verbod op harttransplantatie was niet nodig geweest. We hopen van harte dat de minister het advies nu overneemt."

Er zijn op dit moment zes centra in ons land waar hartchirurgie bij kinderen wordt verricht, namelijk in de academische ziekenhuizen van Leiden, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Nijmegen en Amsterdam. Volgens professor Ebels is de vaardigheid 'erg versnipperd' en zal het, "gezien de onderlinge concurrentie tussen ziekenhuizen", heel wat moeite kosten om twee of drie centra aan te wijzen die voortaan als transplantatiecentrum voor kinderharten willen fungeren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.