Horeca moet deuren
sluiten door gebrek
aan arbeidskrachten
door Mirjam Brinks - WOERDEN, dinsdag
Het personeelsgebrek in de horeca wordt steeds nijpender. Werden in
de zomer de terrassen gesloten door een tekort aan arbeidskrachten, nu
sluiten zelfs al restaurants de deuren door gebrek aan geschoolde koks.
Niet zelden heeft het bordje 'personeel gevraagd' plaats gemaakt voor
'wegens gebrek aan werknemers gesloten'. "Dit is zeer zorgelijk", zegt
Ans Groenewegen van Koninklijk Horeca Nederland (KHN).
De sector verwacht dat de personeelsproblemen in de nabije toekomst alleen
maar groter worden. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek
(CBS) blijkt dat er op dit moment in de horeca 8000 moeilijk vervulbare
vacatures zijn. Uit berekeningen van de statistici blijkt echter dat dit
aantal binnen afzienbare tijd is gegroeid tot ver boven de 10.000.
Wekenlang gesloten
In het Limburgse Heerlen sloot onlangs restaurant De Postiljon de deuren.
Uitbaatster L. van der Venne laat in het vakblad Misset Horeca weten echt
van alles geprobeerd te hebben om een chef-kok te vinden. "We waren eerst
al wekenlang gesloten wegens gebrek aan een chef in de keuken. Op de deur
hing toen een bordje dat we wegens vakantie dicht waren, maar dat konden
we echt niet langer volhouden", zegt de restaurant-eigenaar, die echt niet
weet hoe het nu verder moet.
Van der Venne is absoluut niet de enige die de zaak noodgedwongen sluit.
In het zuiden van het land lijkt het probleem groter te zijn dan in de
rest van het land. Arbeidsvoorziening Limburg bevestigt de ernst van de
personeelsproblematiek aldaar. Limburg is van oudsher immers een gebied
waar de horeca sterk is vertegenwoordigd.
Advertenties, arbeidsbureaus, uitzendbureaus en zelfs internet bieden
veelal geen uitkomst meer. Groenenwegen: "Werkgevers zullen echt verder
moeten kijken en andere doelgroepen benaderen zoals herintreders en allochtonen."
Volgens de branchevereniging moet een horecagelegenheid zichzelf dan aanprijzen
door bijvoorbeeld aangepaste werktijden en rusttijden voor oudere arbeidskrachten
te bieden.
|