Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
9 november 1999
 

[BOL]
[Reaal]
[Euromatch/Brunel]
[Eurocard MasterCard]
[Primafoon opent je wereld]
[CMG]
[Yess]
[Compu'Train]

Zware bom ontploft bij overval
GWK op CS Rotterdam

Van onze Rotterdamse redactie - ROTTERDAM, dinsdag

Bij een overval op het Grens Wissel Kantoor (GWK) bij het Centraal Station van Rotterdam, is gisteravond een zwaar explosief ontploft. Daarna ontstond een wildwestachtig vuurgevecht tussen de dader en een groot aantal politiemensen, waarbij vele tientallen keren werd geschoten.

Door de krachtige, oorverdovende explosie, die in een groot deel van de stad te horen was, ontstond enorme schade aan het bankgebouw. Een nog onbekend aantal mensen op het CS raakte licht gewond door rondvliegende glassplinters, terwijl een op de tram wachtende man in zijn been werd geraakt door een afgedwaalde kogel. De vermoedelijke dader werd later op de avond gearresteerd.

Verschillende taxi's, die op het Stationsplein in de nabijheid van het GWK-kantoor stonden, raakten door de klap beschadigd. Een taxi werd geraakt door rondvliegende kogels, net als een politiebusje. De inzittenden kwamen met de schrik vrij.

Geldautomaat
De overval vond om even voor half negen plaats. In het GWK-kantoor zit een geldautomaat. De mogelijkheid bestaat dat de dader of de daders, die met een bom op heeft of hebben willen blazen. Diverse getuigen hebben na de explosie een negroïde man het gedeeltelijk verwoeste pand binnen zien gaan met een tas. Dat kon doordat vrijwel de gehele pui van veiligheidsglas aan gruzelementen was. Het was gisteravond nog onduidelijk of er ook geld is meegenomen.

Meteen na de klap, die tot behoorlijke paniek leidde op en rond het op dat moment niet al te volle plein, kwamen agenten van het Rotterdamse politiekorps en enkele medewerkers van de Spoorwegpolitie aangesneld. Zij zagen de dader wegrennen.

Bij de daaropvolgende achtervolging werd over en weer geschoten. Volgens politiewoordvoerder A. Geelof zijn er zeker twintig tot dertig kogels afgevuurd. "Het is een godsmirakel dat hier geen doden of zwaar gewonden zijn gevallen. Er is ongekend veel geweld gebruikt. Dat heb ik zelden zo meegemaakt." De overvaller wist in eerste instantie te ontkomen. De zoekactie werd voortgezet met speurhonden, waarna hij later toch kon worden aangehouden.

Het CS en wijde omgeving werd direct na de schietpartij door de politie afgezet. Bussen, trams en metro konden het station niet meer aandoen, terwijl niets vermoedende treinreizigers meteen bij de uitgang van het emplacement werden opgevangen door de politie en om het plein heen werden gestuurd. Uiteindelijk lag ook het treinverkeer ruim een uur stil. Bij het CS ontstonden in de loop van de avond een enorme volksoploop van nieuwsgierigen, wat de politie ertoe noopte om de afzetting te vergroten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.