Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
9 november 1999
 

[Euromatch/Brunel]
[BOL]
[Yess]
[Compu'Train]
[Reaal]
[CMG]
[Primafoon opent je wereld]
[Eurocard MasterCard]

Verpleeghuis hel voor
demente bejaarden

door Bart Olmer - LEEUWARDEN, dinsdag

Vijf dementerende bejaarden zijn bijna een jaar lang ernstig mishandeld in verzorgingshuis Nieuw Mellens in Leeuwarden door een verpleger en twee verzorgsters.

De drie verdachten zijn geschorst. Een verzorgster heeft zelf inmiddels ontslag genomen. Voor de overige twee is ontslag aangevraagd. De directie van het psychogeriatrische verpleeghuis zegt "verbijsterd" te zijn over de mishandelingen.

Volgens directeur ouderenzorg Martin Kirchner van Zorggroep Noorderbreedte, waaronder het tehuis valt, hebben de drie "zeer ervaren" medewerkers de bejaarden bespuwd, geslagen, geschopt en uitgescholden. Ook werden de bejaarden zeer ruw behandeld.

Waarschijnlijk door die de ruwe behandeling brak een 86-jarige bewoonster haar arm. Zeker is dat dit slachtoffer "bewust door een verzorgster aan haar gebroken arm is opgetild", aldus een geschokte directeur Kirchner. "Collega's hebben dit gezien. Zoiets is afschuwelijk. Ik snap niet dat mensen zoiets doen."

Aangifte
Politieman Berend Dijkstra, schoonzoon van de 86-jarige dementerende bewoonster die aan haar gebroken arm is opgetild, heeft gistermiddag aangifte gedaan bij de politie in zijn woonplaats Leeuwarden wegens kwelling en mishandeling van zijn schoonmoeder.

De vijf slachtoffers, gemiddeld 75 jaar oud, wonen op een afdeling met twaalf dementerende bejaarden. Alle familieleden van deze twaalf bewoners zijn door het verzorgingshuis tijdens een speciale bijeenkomst op de hoogte gebracht.

De mishandelingen zijn gepleegd tussen november vorig jaar en vorige maand. Over de misstanden heeft Zorggroep Noorderbreedte een intern onderzoeksrapport geschreven. Ook is overlegd met de politie over de misstanden.

Collega's van het gewraakte trio informeerden op 7 oktober hun leidinggevenden over de mishandelingen, nadat ze erachter waren gekomen dat de ruwe werkwijze structureel was bij het drietal. Diezelfde dag werden de drie medewerkers geschorst.

Neergekwakt
De incidenten zijn legio, aldus Dijkstra. "Een vrouw is bij haar strot gegrepen. Mijn schoonmoeder brak waarschijnlijk haar arm, toen ze op hardhandige wijze uit de woonkamer werd gesleept en ruw werd neergekwakt in haar kamer."

Dijkstra vermoedt dat blauwe plekken op het lichaam van zijn moeder ook sporen zijn geweest van mishandelingen. "Nadat het drietal is geschorst, verdwenen de blauwe plekken."

Behalve de familie Dijkstra overweegt nóg een familie aangifte te doen van mishandeling. De andere families nemen voorlopig genoegen met de schorsing, aldus Dijkstra.

Te laat
De politieman verwijt de teamleden laat te hebben ingegrepen. "Het verzorgingsteam zag dat collega's de bewoners hardhandig bejegenden, maar hebben erg lang getwijfeld, bijna een jaar lang, voordat de leiding op de hoogte werd gesteld."

Ook directeur Kirchner is verbaasd over het langdurig aarzelen van de teamleden om hun collega's aan te geven. "Maar anderzijds kreeg het team ook pas een totaalbeeld van de mishandelingen toen ze er onderling over spraken. Toen merkten ze de volle omvang en maakten ze een lijst met mishandelingen die ze zelf hadden waargenomen."

Kirchner stelt dat de communicatie op de afdeling moet verbeteren en dat er geen plaats is voor loyaliteit aan collega's, die over de schreef gaan. De drie medewerkers konden geen verklaring geven aan de directie voor hun handelwijze.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.