Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
6 november 1999
 

[Tele2]
[BOL]
[Belastingdienst]
[NWI Officiele huizenkrant]
[V & L informatica]

Opgewekt Wall Street

NEW YORK, zaterdag

 

Beleggers op de effectenbeurs van New York waren gisteren in een uitermate opgewekte stemming. Oorzaak was de bekendmaking voorbeurs van arbeidsmarktcijfers over de maand oktober door het Ministerie van Arbeid.

Na een kwartiertje handelen stond de Dow Jones index al op een winst van 182 punten, oftewel 1,7 procent. Kort daarna bereikte de toonaangevende index zelfs een stijging van 203,08 punten. De rest van de dag liet de Dow een min of meer constant niveau zien van iets boven de 100 punten, aldus een handelaar. Winstnemingen zorgden ervoor dat de graadmeter uitendelijk 64,84 punten hoger sloot op 10704,48. De Nasdaq-index daarentegen dikte aan met 1,5% (46,25 punten) tot 3102,20 punten. De omzetten waren op de gehele beurs van New York bovengemiddeld.

Hoewel de arbeidsmarktcijfers aangaven dat het aantal banen in de maand oktober forser toenam dan verwacht, steeg het gemiddelde uurloon minder dan was aangenomen. Het werkloosheidscijfer bereikte het laagste punt in bijna 30 jaar; 4,1%. Tegelijkertijd kwamen er 310.000 nieuwe banen bij.

De geringe loonstijging werd met een diepe zucht van verlichting ontvangen. Het gemiddeld uurloon steeg met een kleine 0,1 procent naar $13,37, dit ondanks de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Dit wijst op economische voorspoed zonder inflatie.

Hierdoor hoeft de rente niet omhoog om de economie af te laten koelen, zo redeneerden beleggers. De eerstvolgende bijeenkomst van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, zal daardoor meer ontspannen tegemoet worden gezien, dan de bijeenkomsten van de afgelopen tijd.

De gunstige rente-verwachtingen spekten vooral de financiële waarden. American Express sloot $3½ hoger op $149¾ en JP Morgan telde $2¼ dollar meer op $135¾. Hiermee waren ze de koplopers van de Dow. Walt Disney was de grootste daler binnen de Dow Jones-index: het aandeel werd $3 7/8 goedkoper en kost $24¼, na de bekendmaking van teleurstellende derde kwartaalcijfers.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.