Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
6 november 1999
 

[Belastingdienst]
[NWI Officiele huizenkrant]
[V & L informatica]
[BOL]
[Tele2]

STE wil strafvervolging
Philips-man Van der Poel

door JOHN VAN DEN HEUVEL - AMSTERDAM, zaterdag

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) staat op het punt een strafrechtelijk onderzoek te vorderen tegen Philips-topman Arthur van der Poel.

In een zogeheten artikel 12-procedure wil de STE bij het Amsterdamse gerechtshof afdwingen dat het openbaar ministerie alsnog overgaat tot strafvervolging van Van der Poel.

Volgens de STE heeft de Philips-directeur zich schuldig gemaakt aan misbruik van voorkennis. Van der Poel verzilverde op 18 mei jongstleden zijn bestuurdersopties. Hij deed dat juist voordat zijn collega Roel Pieper wereldkundig maakte op te stappen bij het elektronicaconcern.

Tot nu toe weigerde het openbaar ministerie de zaak Van der Poel voor de rechter te brengen. Volgens het Amsterdamse parket is na een verkennend onderzoek gebleken dat een strafzaak juridisch niet haalbaar is.

Bronnen binnen de Stichting Toezicht Effectenverkeer hebben gisteren tegenover deze krant bevestigd dat STE-voorzitter mr. A. Docters van Leeuwen persoonlijk opdracht heeft gegeven tot het starten van een artikel-12 procedure.

Volgens Docters biedt de zaak wél voldoende mogelijkheden tot een succesvolle vervolging. De woordvoerster van de STE wilde gisteren geen commentaar geven. "Morgen (vandaag, red.) komen we met een verklaring," aldus de STE.

De artikel 12-procedure houdt in dat het gerechtshof wordt gevraagd zich uit te spreken over de vraag of het openbaar ministerie terecht van vervolging heeft afgezien. Tijdens deze procedure kan het Hof bepalen dat betrokkenen als de STE, Philips of Van der Poel nader moeten worden gehoord.

Arthur van der Poel, binnen Philips als vice-president verantwoordelijk voor de divisie halfgeleiders, behaalde met de gewraakte transacties in mei een winst van een half miljoen gulden. Al een week na het voorval merkte Docters van Leeuwen op het vertrek van Pieper als koersgevoelige informatie te beschouwen. Een oriënterend onderzoek van de STE leidde tot een aangifte bij justitie.

Philips heeft steeds volgehouden dat Van der Poel niet te kwader trouw heeft gehandeld. "Wij zijn van mening dat er geen sprake is geweest van enige opzet of kwade trouw. Daarbij is mede overwogen dat Van der Poel de interne gedragsregels strikt heeft nageleefd door zijn transacties vooraf te melden aan de compliance officer van ons bedrijf," aldus een brief van Philips aan de STE.

Volgens bronnen binnen de STE heeft Philips woedend gereageerd op het optreden van de 'beurspolitie' in de zaak Van der Poel. Het concern is vooral boos omdat het de ontwikkelingen in de affaire steeds via de media moet vernemen. De boosheid is onlangs verwoord in een persoonlijk gesprek tussen de Philips-directie en de STE.

Naar aanleiding van de affaire besloten bestuurders en commissarissen van Philips overigens direct de interne regels voor het verzilveren van bestuurdersopties aan te scherpen. Alle transacties worden sindsdien vooraf gemeld aan Cor Boonstra zelf.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.