Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
6 november 1999
 

[Nationaal Spaarfonds]
[Prive Roddelbox]
[BOL]
[Autosite]

Microsoft verliest
eerste slag in
antitrust-proces

Van onze correspondent - NEW YORK, zaterdag

De rijkste man ter wereld, Bill Gates, heeft vannacht een zware nederlaag geleden in het historische antitrust-proces tegen zijn geesteskind Microsoft. Volgens rechter Thomas Penfield Jackson heeft de softwaregigant misbruik gemaakt van zijn monopoliepositie door concurrenten rigoureus van de markt te verdringen. Microsoft heeft daarmee tevens technologische innovaties gedwarsboomd en miljoenen consumenten benadeeld, aldus de rechter.

De vernietigende uitspraak opent de deur naar een mogelijk gedwongen opsplitsing van Microsoft in diverse 'Baby Bills'. De rechter oordeelt later over de juridische gevolgen en remedies. De zogeheten 'bevinding van feiten' van vannacht geeft echter een belangrijke indicatie over de einduitspraak, die op zijn vroegst begin volgend jaar wordt verwacht.

Het tussenvonnis van Jackson is een enorme overwinning voor het Amerikaanse ministerie van Justitie en de negentien deelstaten die Microsoft voor de rechter hadden gesleept in een van de grootste antitrust-processen ooit.

Jackson geeft de overheid onder andere gelijk in de stelling dat Microsoft misbruik van macht heeft gemaakt door de webbrowser Explorer te koppelen aan het Windows besturingsprogramma, dat op acht van de tien pc's ter wereld wordt gebruikt. Daarmee weerde Microsoft concurrent Netscape van de markt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.