Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
6 november 1999
 

[V & L informatica]
[BOL]
[Tele2]
[Belastingdienst]
[NWI Officiele huizenkrant]

Unilever stelt teleur

  AMSTERDAM, zaterdag

De publicatie van teleurstellende kwartaalcijfers heeft de koers van het voedings- en wasmmiddelenfonds Unilever gisteren op de Amsterdamse effectenbeurs (en daarmee de AEX-index) zwaar onder druk gezet.

Vlak voor aanvang van de beurshandel meldde het concern dat in de afgelopen drie maanden een nettowinst was behaald van ruim ƒ1,8 miljard, dat was 16 procent minder dan vorig jaar. Per aandeel kwam dat uit op ƒ1,81 tegen ƒ1,99 een jaar eerder. Dat was minder dan waarop veel analisten hadden gerekend. Die waren gemiddeld uitgegaan van een tenminste 5 cent hogere winst per aandeel dan nu gemeld.

"Het concern meldt weliswaar hogere winstmarges in een groot aantal regio's, maar het kampt aan de andere kant nog steeds met tegenvallende marktontwikkelingen in bijvoorbeeld Rusland en Oost-Europa plus Latijns-Amerika. Zolang die niet verbeteren blijft de situatie onzeker", aldus een handelaar. Ook het feit dat Unilever geen concrete winstverwachting over het lopende jaar geeft, werd niet in dank afgenomen. Ook in het vierde kwartaal zal de nettowinst beïnvloed worden door de lagere rente-inkomsten. Wel wordt een verdere verbetering van de marges verwacht.

Dit alles had tot gevolg dat de koers van het aandeel kort na de opening van de beurs al op een verlies stond van EUR7. Op dat niveau bleef de notering geruime tijd hangen om te sluiten op EUR56,05, dat was EUR6,25 lager dan het voorgaande slot.

Unilever vormde met zijn zwakke stemming overigens gisteren geen uitzondering op de beurs. Over een breed front moesten de noteringen aanvankelijk terug, zij het dat in veel gevallen sprake was van dubbeltjeswerk.

Nadat in de VS meevallende werkloosheidscijfers waren gepubliceerd kwam er wat leven in de brouwerij. Wall Street stond al snel op meer dan 200 punten winst, de koersen aan het Damrak trokken weer aan, maar dat kon toch niet voorkomen dat de AEX op 582,93 stagneerde bij het slot, dat was 1,83 punten verlies. Het laagste punt van de dag was 575,89, een daling van bijna 9 punten ten opzichte van donderdag.

Het meevallen van de Amerikaanse werkloosheidscijfers zat hem vooral in het feit, dat in de maand oktober de gemiddelde loonstijging op slechts 0,1 procent uitkwam. Dat neemt voorlopig de vrees voor een renteverhoging weg.

Bij de verzekeraars lag aanvankelijk Aegon aangeboden. De koers zakte daardoor tot EUR86,70, maar dat niveau lokte kopers uit, waardoor gesloten werd op EUR87,50. dat was 30 eurocent beter dan donderdag. De onderneming voelt de hete adem van het machtige Joodse Wereldcongres in haar nek. Deze belangenorganisatie heeft gedreigd met een consumentenboycot als Aegon niet nog dit jaar meewerkt aan een onderzoek naar niet uitbetaalde levensverzekeringen van slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog.

Aegon verklaarde gisteren dit jaar diverse malen contact te hebben gezocht met de organisatie, maar noch op schriftelijke, noch op telefonische verzoeken om een verdere discussie over dit onderwerp antwoord te hebben gekregen.

Aegon wil wel met de organisatie aan de verdere discussie over deze kwestie deelnemen, maar stelt wel als voorwaarde dat eerst wordt toegegeven dat de Nederlandse regering en de Nederlandse verzekeringsbranche de kwestie rond de Holocaust-claims netjes hebben afgehandeld.Aegon stelt verder de afgelopen jaren verschillende claims te hebben betaald en dat er geen openstaande claims meer zijn. "Wij hebben geen idee waarom iemand ons zou willen boycotten met betrekking tot deze kwestie", zei een woordvoerder.

Overigens moet men de dreiging met een boycot niet al te licht opvatten: Amerikanen blijken nogal eens gevoelig te zijn voor het meedoen aan dergelijke consumentenacties.

Kon. Olie wist zich gisteren niet te herstellen van de donderdag opgelopen verliezen na de publicatie van de kwartaalcijfers. Er ging nog eens EUR1,54 van de koers af op EUR54,46.

Opvallend blijft de koersontwikkeling bij Versatel. Dit telecombedrijf maakte zware verliescijfers bekend, maar de koers van het aandeel blijft gestaag oplopen. Gisteren kwam er nog eens EUR0,20 bij op EUR17,75. Op de beurs doet al enkele dagen het gerucht de ronde, dat er een bod op de aandelen in de maak is. Zelfs de hoogte van het bod wist men te noemen: EUR22. Een woordvoerster van de onderneming verzekerde echter, dat Versatel 'absoluut niet' in gesprek is over een mogelijk bod. Volgens haar is de onderneming 'aangenaam verrast' door de koersstijging, maar heeft men geen andere verklaring daarvoor de kwartaalcijfers en een aantal nieuwe contracten. "We zullen zien wie gelijk heeft", verzuchtte een beursbezoeker.

KPN deed het uitstekend met een koersstijging van EUR2,45 tot EUR52,85.

Adriaan Janszen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.