Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
6 november 1999
 

[V & L informatica]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Belastingdienst]
[BOL]
[Tele2]

Beurs doet onderzoek naar
uitlatingen topman AOT

door RENÉ LUKASSEN - AMSTERDAM, zaterdag

 

Beursorganisatie Amsterdam Exchanges onderzoekt hoe uitlatingen van bestuursvoorzitter Sasker de Boer van AOT in een interview met beleggersblad Beursplein 5 "te rijmen" zijn met het kwartaalbericht van het hoekmansbedrijf nog geen drie weken later. Het optimisme van De Boer heeft beleggers mogelijk op het verkeerde been gezet, gezien de slechte cijfers die AOT rapporteerde over het derde kwartaal van dit jaar.

In het interview zegt De Boer onder meer dat de omzetten op de Amsterdamse effectenbeurs elk jaar structureel toenemen. "En ik denk dat ze dat blijven doen. Ook volgend jaar, tenzij er in de wereld gekke dingen gebeuren. De basisboodschap", aldus De Boer verderop in het interview, "is dat de belegger die gelooft in goede ontwikkelingen op de beurs, daarop het beste kan anticiperen met het aandeel AOT."

Drie weken na de uitspraken verraste AOT vriend en vijand met een fors verlies over het derde kwartaal. Na een winst van EUR5,6 miljoen over dezelfde periode van 1998, werd over het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van EUR4,8 miljoen, vooral door een eenmalige last van EUR5,1 miljoen in verband met "contractuele winstdelingsverplichtingen" (de bonussen voor werknemers, red.).

Gezien de achterblijvende omzetten in effecten en derivaten waarvan AOT in belangrijke mate afhankelijk is en de onzekerheden in de markt, trok het hoekmansbedrijf een eerdere winstverwachting voor het hele jaar in. Ging AOT bij de publicatie van de halfjaarcijfers nog uit van een resultaat in de tweede helft van 1999 die in dezelfde orde van grootte zou zijn als die over de tweede helft van 1998, na de resultaten over het derde kwartaal zei AOT zich van een winstverwachting te willen onthouden.

Een woordvoerder van Amsterdam Exchanges bevestigde gisteren dat de beursorganisatie een onderzoek is gestart. Dat de beurs daarvan geen melding maakt middels een persbericht, hoewel een Adviescommissie Fondsenreglement onder leiding van oud-Shell-topman Cor Herkströter later dit jaar voor meer openheid en transparantie moet zorgen, noemt hij desgevraagd niet vreemd. "De adviescommissie is nog niet operationeel. Tot die tijd blijft alles bij het oude." Dat wil zeggen dat de beurs op eventuele vragen over onderzoek naar beursgenoteerde bedrijven bevestigt dan wel ontkent dat van een onderzoek sprake is.

AOT-bestuursvoorzitter De Boer lijkt ondertussen een ongelukkige hand te hebben waar het gaat om het geven van interviews. Na een vraaggesprek met deze krant maakte de koers van het aandeel op 30 september van dit jaar al eens een schuiver van 4 procent. De Boer stelde toen dat het hoekmansbedrijf in eerste instantie zelfstandig verder wil. Daarmee verwees de bestuursvoorzitter speculaties als zou AOT worden overgenomen door een Amerikaanse partij als Merrill Lynch of Susquehanna eigenhandig naar het land der fabelen. En juist die speculaties hadden de weken ervoor voor een aardige koerswinst gezorgd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.