Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
6 november 1999
 

[Autosite]
[BOL]
[Nationaal Spaarfonds]
[Prive Roddelbox]

Referendum Atjeh tegengesproken

JAKARTA, zaterdag

Indonesische politici hebben gisteren tegengesproken dat president Abdurrahman Wahid de bevolking van Atjeh het recht wil geven te bepalen of zij al dan niet bij Indonesië wil blijven horen.

Donderdag werd gemeld dat Wahid de Atjehers een referendum over hun toekomst had toegezegd zoals dat eerder dit jaar in Oost-Timor is gehouden. Minister van Buitenlandse Zaken Alwi Shihab noemde zo'n referendum zeer onwaarschijnlijk, omdat dat de desintegratie van het etnisch heterogene eilandenrijk met 210 miljoen inwoners zou inluiden.

De minister zei bovendien te betwijfelen of de Atjehers zelf werkelijk onafhankelijkheid willen. Hij zei dat hun opstand meer met mensenrechten en gerechtigheid van doen heeft dan met afscheiding, en dat de regering allerlei stappen neemt om op die punten verbetering aan te brengen. Wahid voerde gistermorgen kabinetsberaad.

Dede Oetomo, een vertrouweling van de president, zei dat de media een enkele opmerking van de president verkeerd hadden geïnterpreteerd en dat Wahid nooit toestemming zou geven voor een referendum. "Hij probeert alleen de afscheidingsbeweging in Atjeh te kalmeren door te zeggen dat hij hun rechten in principe steunt." (AP/Reuters)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.