Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
6 november 1999

 


[Euromatch/Brunel]
[BOL]
[Yess]
[Reaal]
[Demon]
[Compu'Train]
[CMG]
[Primafoon opent je wereld]
[Arbeidsongeschiktheidsverzekering van ABN AMRO]

Toeristenluchtbrug uit
overstroomd Vietnam

door Angelo Vergeer - HUÉ, zaterdag

Emotionele taferelen gisterochtend op het vliegveld van Hué, waar Nederlandse, Franse, Deense, Amerikaanse toeristen elkaar eindelijk weer zien na dagen van spannende onzekerheid. Bij de eerste vlucht naar Hanoi komt voor hen een eind aan de hevigste overstroming die het midden van Vietnam momenteel teistert.

Onder de modder, huilend en opgelucht vielen zij elkaar in de armen.

Daarmee is een eerste voorlopige evacuatie begonnen van de gestrande toeristen door de nationale luchtvaartmaatschappij Vietnam Airlines, onder wie ruim honderd Nederlandse vakantiegangers alleen al in Hué.

Hulpverleners delen noodrantsoenen uit aan inwoners van het door noodweer getroffen Danang in Vietnam.

Het gebied tussen Danang en het aan de kust gelegen toeristische Hoi An en Quang Tri in het noorden is een grote binnenzee geworden van 700 kilometer, waar dorpen totaal geïsoleerd liggen. Huizen zijn weggespoeld de zee in of geheel onder water komen te staan. Hoewel overstromingen in een van Azië's grootste delta zo'n zes tot acht keer per jaar voorkomt, heeft het water nu nog nooit zo hoog gestaan, meer dan zes meter.

Alleen al in de omgeving van Hué staan meer dan 20.000 huizen onder water. Ook honderden vissersboten voor de kust zijn vergaan. Gevreesd wordt dat honderden mensen zijn omgekomen, als gevolg van onderkoeling en ondervoeding, omdat ze nu al vier dagen in het water moeten bivakkeren.

Overstromingen
Door hevige regenval in de bergen, op de grens met Laos, kwam het water afgelopen dinsdagnacht binnen een paar uur meters hoog op, overstroomde onder meer de beroemde 'Perfume-river' en kwam Hué, in het centrum van het rampgebied, geheel blank te staan. Met name de toeristische citadel, waar een complete woonwijk is gehuisvest, verdween bijna geheel onder water. Door de hevige stroming konden mensen niet wegkomen door de smalle poorten die toegang tot de citadel verschaffen. Mensen zaten op de daken van de historische stad of hingen in de fruitbomen.

Een van de Nederlandse vrijwilligers die in Hué aan een energieproject werkt en zelf in de citadel woont, werd twee dagen later door een stel Franse architecten, eveneens werkzaam in de stad, gered. "Het was vreselijk. Eerst heb ik de koelkast nog op een paar stoelen gezet, maar uiteindelijk steeg het water tot bij het plafond. Ik heb gezien hoe mensen van buitenaf via een gat in het dak uit hun hutjes werden gesleurd." In het Dong Da-hotel, dat al snel dienst deed als opvang voor de buitenlandse inwonenden van Hué, kon ze gisteravond op adem komen.

Hoewel de waterstand in Hué nu voor het grootste gedeelte gezakt is, wordt veel toeristen nog ontraden om hun hotels te verlaten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.