Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
6 november 1999
 

[BOL]
[Autosite]
[Nationaal Spaarfonds]
[Prive Roddelbox]

Nazareth-affaire werpt
schaduw op pausbezoek

Van onze correspondent JERUZALEM, zaterdag

Paus Johannes Paulus II heeft van christelijke leiders in Jeruzalem het dringende advies gekregen af te zien van een gepland bezoek aan het bijbelse land.

De rooms-katholieke kerkvorst zou daarmee Israël moeten bestraffen, nu de Israëlische regering het groene licht heeft gegeven voor de bouw van een moskee pal naast de Maria-Boodschapkerk in Nazareth, een arabische stad in Israël.

"Het gaat erom dat Israël de rechten van de christenen bedreigt en buigt voor islamitische terreur", aldus een woordvoerder van de christelijke gemeenschappen in Israël. Het Vaticaan vindt de geplande bouw van de moskee waarmee men overigens pas begint na de reis van de paus "buitengewoon teleurstellend". Desalniettemin is er nooit gesproken over het afgelasten van de reis.

De afgelopen jaren hebben christendom en jodendom hun eeuwenoude vete begraven, hetgeen mede heeft geleid tot het geplande pausbezoek in maart 2000. De controverse over de moskee in Nazareth heeft de christenen echter op de achterste benen gebracht.

Kerksluiting
Zo hebben zij, met instemming van het Vaticaan, besloten op 22 en 23 november alle kerken te sluiten. Daaronder vallen de voor christelijke pelgrims heilige kerken als die in Nazareth, de Heilige-Grafkerk in Jeruzalem en de Geboortekerk in Bethlehem.

Minister van Veiligheidszaken, Sjlomo Ben-Ami, toonde zich teleurgesteld over de voorgenomen sluiting van de kerken. Hij stelde dat het compromis dat hij had voorgesteld toestemming voor de bouw van een kleine moskee in een hoek juist was bedoeld om alle spanningen weg te nemen.

Mocht de paus vasthouden aan zijn voornemen in het millenniumjaar de bakermat van het christendom aan te doen, dan wordt hem aangeraden alleen naar Bethlehem te gaan, dat valt onder het gezag van de Palestijnse leider Jasser Arafat. Jeruzalem en Nazareth, waar Israël de scepter zwaait, zou hij dan moeten mijden. "Het Vaticaan ziet dit als een aanvaardbaar alternatief", aldus een Palestijnse christelijke voorman gisteren.

De Israëlische regering begrijpt alle commotie niet. Verantwoordelijk minister Sjlomo Ben Ami gisteren: "Er is voor de regering geen reden om terug te komen op de beslissing de moskee te bouwen. Er is geen reden om frictie te veroorzaken tussen christenen en moslims."

De christelijke leiders zien dat anders. Uit die hoek komt ook het dreigement, dat de kerken kunnen overgaan tot een boycot van de millenniumvieringen in Israël, hoewel het Vaticaan zelf van geen enkel dreigement zegt te willen weten. De joodse staat hoopt op tenminste vier miljoen christelijke bezoekers.

Zorgen
Ook op een ander terrein baren de vieringen van het christelijk millennium Israël zorgen. Deze week werden 21 christenen uitgewezen, die mogelijk rond de eeuwwisseling voor problemen hadden kunnen zorgen.

Het gaat om aanhangers van christelijke stromingen die menen dat rond 2000 Christus terug zal keren op aarde. Inmiddels heeft Israël een nauwe samenwerking gesmeed met Interpol en het Amerikaanse FBI om te verhinderen dat deze zogenaamde 'Dag des Oordeels' christenen naar Israël komen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.