Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
6 november 1999
 

[BOL]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[Nationaal Spaarfonds]

Zes leden Falun Gong dood
in Chinese gevangenschap

  Van onze correspondent - PEKING, zaterdag

Minstens zes leden van de illegale Falun Gong-beweging in China zijn, sinds het verbod op de sekte in juli, in gevangenschap overleden, aldus het Centrum voor Mensenrechten in Hongkong gisteren.

Een van de leden, Zhao Jinghua, overleed aan haar verwondingen door politiemishandeling. Vier anderen hebben zelfmoord gepleegd, onderwie de 18-jarige Chen Ying. Uit wanhoop sprong zij na haar arrestatie uit een rijdende trein. De zesde volgeling overleed na een hongerstaking van vier dagen. De overheid heeft zich van commentaar onthouden.

Meer dan duizend aanhangers zijn sinds het verbod gearresteerd. Hoewel de meeste volgelingen inmiddels zijn vrijgelaten, is het politie-optreden intenser geworden. Maar wegens het ontbreken van een vrije pers in China is het aantal gearresteerde aanhanger sinds het officiële verbod onmogelijk te achterhalen. Ook is onduidelijk hoeveel sekteleden in voorarrest zijn overleden.

De Falun Gong beweging is volgens de wet illegaal. Het Chinese parlement heeft vorige weekeinde een anti-sekte wet goedgekeurd waardoor leiders van de sekte volgens de wet veroordeeld kunnen worden tot lange gevangenisstraffen. Gisteren zijn voor het eerst 6 sekteleiders formeel aangeklaagd.

De Falun Gong is een beweging die boeddhistische en taoïstische elementen combineert met traditionele Chinese ademhalingsoefeningen, qigong. De sekte heeft leden in verschillende lagen van de bevolking, waaronder de politie, het leger en de Communistische Partij.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.