Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
6 november 1999
 

[BOL]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]
[Nationaal Spaarfonds]

Zweedse scholiere
krijgt smartengeld
wegens pesterijen

door Rolien Créton - KOPENHAGEN, zaterdag

Voor de eerste keer in de Zweedse geschiedenis heeft een rechtbank gisteren een schadevergoeding toegewezen aan 21-jarige Zweedse vrouw, omdat ze op school hevig was gepest. Zowel de school als de gemeente moet haar een vergoeding betalen voor haar afgebroken opleiding en juridische kosten.

De vrouw ging door de pesterijen vroegtijdig van school en heeft deze tot nu toe niet afgemaakt. Verwacht wordt dat er meer soortgelijke schadeclaims zullen volgen.

Johanna Rosenqvist kreeg gisteren een schadevergoeding van 125.000 Zweedse kronen (ruim 31.000 gulden). "Dit is een overwinning. Maar ik denk nog vaak aan het verleden en dat zal altijd wel zo blijven", zei Johanna na het vonnis van de rechtbank in Karlstad.

Toen Johanna Rosenqvist op 13-jarige leeftijd naar een nieuwe school ging, was dat het begin van een hel. Brugklassers eigen, pikten klasgenoten haar razendsnel uit als het mikpunt van hun spot.

"Stonk"
Johanna: "Ze vonden dat ik stonk en zeiden dat ik achterlijk was". Het enige lichtpuntje was voor haar dat ze een lotgenoot had die ook werd gepest. Maar ondanks deze vriendin lieten de constante vernederingen hun sporen na en binnen het jaar had Johanna hevige maagpijn, kon ze niet meer slapen en was ze depressief.

Met haar moeder bezocht Johanna haar mentor, die beloofde actie te ondernemen. Hij organiseerde een ontmoeting tussen Johanna, haar ouders en een aantal klasgenoten. Dit maakte de situatie echter van kwaad tot erger: van mikpunt werd Johanna ook nog verrader. De mentor liet het er verder bij zitten.

Johanna durfde inmiddels niet meer naar school en volgde wat bijlessen in een gebouwtje naast de school. Aangezien dit maar een tijdelijke oplossing was, besloten Johanna en haar vriendin op 15-jarige leeftijd met school te stoppen.

De inmiddels 21-jarige Zweedse hoopt dat er door de rechtszaak aandacht komt voor lotgenoten en dat die nu misschien ook een rechtszaak durven aan te spannen. Ze is vastbesloten alsnog de middelbare school af te maken, maar heeft haar vriendin van destijds niet kunnen overtuigen hetzelfde te doen. Johanna: "Die leidt nu haar eigen leven in Stockholm waar ze werkt als schoonmaakster in een ziekenhuis".






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.