Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
6 november 1999

 


[BOL]
[Primafoon opent je wereld]
[CMG]
[Euromatch/Brunel]
[Yess]
[Demon]
[Compu'Train]
[Reaal]
[Arbeidsongeschiktheidsverzekering van ABN AMRO]

Peil hbo-studie holt achteruit

door Pieter Klein Beernink - DEN HAAG, zaterdag

Een diploma uit het hoger beroepsonderwijs stelt steeds minder voor. Terwijl het bedrijfsleven om hbo'ers blijft smeken, holt het niveau van hun opleiding achteruit. "We kunnen de kwaliteit niet verder laten zakken", waarschuwt Frans Leijnse, voorzitter van de HBO-raad, namens de hogescholen.

Het hbo lijkt aan zijn eigen succes ten onder te gaan. Sinds 1991 nam het aantal studenten met ruim 17 procent toe tot 290.000. Het totaalbudget voor de hogescholen bleef echter nagenoeg gelijk. Per student bleef er dus steeds minder over.

Volgens de HBO-raad is de huidige bekostiging 'volslagen onvoldoende' om het onderwijs op een acceptabel peil te houden. Ondertussen zijn afgestudeerden in alle hbo-richtingen zeer gewild bij werkgevers: zij verwachten over vier jaar een tekort van minimaal 150.000 hbo'ers.

Scholen klagen over betalingsproblemen en snijden in extra voorzieningen. Sommigen dreigen slechts een beperkt aantal studenten toe te laten. Ze geven liever redelijk onderwijs aan enkelen, dan dat ze velen beneden de maat opleiden. In beide gevallen heeft de arbeidsmarkt het nakijken.

"Niet alleen het groeiend aantal studenten, ook het moderne onderwijs speelt ons parten. Veel meer dan vroeger krijgen hbo'ers les in kleine groepen, ze doen meer aan zelfstudie en ze maken meer werkstukken. Daarvoor is intensieve begeleiding van docenten noodzakelijk. Maar die schiet al jaren tekort", constateert Leijnse. Voortdurend hoort hij studenten klagen over het gemak waarmee ze afstuderen. Vooral het slechte computeronderwijs is een bron van ergernis. "Apparatuur, netwerken en docenten, het kost allemaal geld. Dat is er niet", verzekert de HBO-voorzitter.

Ontslagen

"Als er niets gebeurt moeten docenten ontslagen worden of komen de broodnodige computers er niet. Het is een belachelijke keuze", zegt Leijnse, "waarvan studenten de dupe worden."

De HBO-raad pleit voor 400 miljoen extra gedurende komende vijf jaren. Dat is 55 miljoen meer dan minister Hermans beschikbaar stelt in de Onderwijsbegroting, die volgende week in de Kamer aan de orde komt.

Ondanks alles laten studenten zich ook dit jaar niet van een keus voor het hbo weerhouden. De drie uitspringers met de grootste toeloop waren de opleidingen economie, management en recht, informatica en de pabo. Ook lerarenopleidingen voor het voortgezet onderwijs lijken door het dal heen, wat lang niet wil zeggen dat het docentenprobleem in het basis- en voortgezet onderwijs is opgelost. Agrarische opleidingen en kunstonderwijs liepen in aantal terug. Voor een baan maakt de keuze niet uit.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.