Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
6 november 1999

 


[BOL]
[Compu'Train]
[CMG]
[Yess]
[Demon]
[Arbeidsongeschiktheidsverzekering van ABN AMRO]
[Euromatch/Brunel]
[Reaal]
[Primafoon opent je wereld]

Nederlandse xtc overspoelt de VS

door Joost de Haas

NEW YORK, zaterdag

Nederlandse drugskoeriers overspoelen de VS met xtc-pillen die gretig aftrek vinden in de uitgaanscircuits van New York en Miami. Volgens de Amerikaanse douane zijn miljoenen xtc-pillen die de afgelopen maanden in beslag werden genomen afkomstig uit Nederland. De douane spreekt van een ware plaag en pleit voor een forse verhoging van de straffen.

Na enkele recente arrestaties is de douane bovendien extra alert op Nederlanders die naar de VS komen. Vooral de bij xtc-smokkelaars populaire vluchten van KLM/Northwest naar New York en Newark (New Jersey) worden sinds kort scherp in de gaten gehouden.

Tot de gearresteerde Nederlanders behoort de zeventienjarige Tessa F. uit Amsterdam. Zij werd afgelopen zomer op de luchthaven van Newark betrapt met een koffer vol xtc-pillen. Volgens de douane gaat het om negen kilo met een straatwaarde in de VS van twee miljoen gulden.

Minderjarig

Aan de arrestatie en vervolging van Tessa F. is door de Amerikaanse justitie geen ruchtbaarheid gegeven omdat zij minderjarig is. De Amsterdamse bekende eind vorige week schuld en krijgt in december van de rechtbank te horen welke straf haar wordt opgelegd. De 36-jarige Ronald de G. uit Vleuten wacht op een veroordeling in de federale strafgevangenis van Michigan. De G., die op het vliegveld van Detroit tegen de lamp liep met 1,2 kilo xtc, heeft volgens politiebronnen onlangs verklaard deel uit te maken van een criminele organisatie van veertig personen.

Een andere xtc-verdachte, de vorige week gearresteerde Maria van Z.-L. (46), blijkt kanker te hebben en dreigt niet meer levend uit haar cel te komen. De vrouw werd samen met haar echtgenoot Henk (53) in het Pan-American hotel in New York opgepakt op verdenking van de invoer van 30 kilo met een waarde van 6,8 miljoen gulden.

Het echtpaar uit Heerhugowaard hangt, ondanks medewerking aan het onderzoek, een straf van 72 tot 80 maanden boven het hoofd. Het tweetal wordt volgende week in staat van beschuldiging gesteld, tezamen met de Rotterdammer Willem van der K. (51) die wordt verdacht van de smokkel van vijftien kilo xtc ter waarde van 3,4 miljoen gulden.

Het paspoort van Van der K. was twee dagen voor diens arrestatie afgegeven. "We letten ook op mensen met een gloednieuw paspoort", aldus special agent Tom Manifase van de douane in Newark. Hij maakt nog jacht op een Nederlander in wiens aanvankelijk zoekgeraakte koffer onlangs 22 kilo xtc werd aangetroffen.

Volgens de special agent gaat een Israëlisch misdaad-syndicaat schuil achter de massale xtc-productie in Nederland. Manifase: "Deze organisatie ronselt op grote schaal koeriers en werkt bij het witwassen van de drugswinsten vermoedelijk samen met de Russische maffia."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.