Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
6 november 1999

 


[CMG]
[Euromatch/Brunel]
[BOL]
[Primafoon opent je wereld]
[Compu'Train]
[Yess]
[Reaal]
[Arbeidsongeschiktheidsverzekering van ABN AMRO]
[Demon]

Gasboring Waddenzee kansloos in Kamer

Van onze parlementaire redactie

DEN HAAG, zaterdag

Het kabinetsbesluit om onder zeer strenge voorwaarden gasboringen in de Waddenzee toe te staan, krijgt onvoldoende steun in de Tweede Kamer.

Premier Kok maakte gisteren na het kabinetsberaad bekend dat er, voor er toestemming wordt gegeven voor het schuin winnen van Waddengas, eerst in overleg met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en externe deskundigen moet worden vastgesteld dat er "geen onherstelbare schade" door bodemdaling wordt aangericht.

"Er moeten hierover waterdichte afspraken worden gemaakt. We willen keiharde zekerheid", reageerde Kok. "We maken hiermee de weg vrij om de twijfel weg te nemen. Uitgesloten dat het lukt is het zeker niet."

Regeringspartij PvdA blijft echter faliekant tegen gasboringen in de Waddenzee, want dit leidt volgens de socialisten zonder enige twijfel tot een daling van de bodem in het Waddengebied.

Dat er alsnog gaswinning zal plaatshebben acht de fractie "onwaarschijnlijk". Ook milieu-minister Pronk (PvdA) zei gisteren niet te verwachten dat het tot gaswinning zal komen.

Het kabinetsbesluit gaat de oppositie maar ook regeringspartij D66 in de Tweede Kamer al te ver. CDA, D66, GroenLinks, GPV, SGP, SP en RPF zien niets in de oplossing van premier Kok. Zij keren zich fel tegen welke aantasting van het Waddengebied dan ook.

Regeringspartij VVD, voorstander van boren, is echter ook niet tevreden. Fractieleider Dijkstal is blij dat de impasse is doorbroken, maar vindt het verder een "mager compromis".

De minister-president benadrukte dat het complete kabinet hiermee akkoord is gegaan, inclusief minister Pronk, die voorstander is van het volledig schrappen van de boringen. Het gaat om drie locaties vanuit Moddergat, Lauwersoog en Paesens, waardoor boortorens op zee niet nodig zijn. Daar is al aangetoond dat er inderdaad gas in de grond zit.

De NAM mag in een later stadium wel proefboringen buiten het wad bij Ballum en Ballonplaat uitvoeren, als inderdaad zal blijken dat gaswinning op de drie locaties Moddergat, Lauwersoog en Paesens mogelijk is.

De Nederlandse Waddenvereniging noemt het winst dat het kabinet afziet van beoogde proefboringen. "De Kamer zal voor wat betreft de andere boringen de rug recht moeten houden", aldus A. Woudstra van de Waddenvereniging.

De NAM is "verbijsterd en teleurgesteld" over het kabinetsbesluit. "Zoals het er nu naar uit ziet worden de afspraken die we in 1994 met Paars I hebben gemaakt van tafel geveegd", aldus woordvoerder F. Duut.

De NAM zegt niet gebaat te zijn bij toestemming voor proefboringen vanaf de wal op de locaties Lauwersoog, Moddergat en Paesens. "Dat mogen we allang en hebben we al gedaan. Wij willen juist zes proefboringen doen in de Noordkustzone van de Waddenzee. Die zijn voor ons noodzakelijk." Mocht de NAM daar nieuwe gasbellen aanboren, dan zal winning ervan "horizontaal vanaf de wal plaatsvinden", verzekert Duut. WADDENGAS






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.