&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
donderdag
4 november 1999

Fatsoen

Als een strenge schooljuffrouw heeft Tweede-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven de Kamerleden gemaand om te stoppen met het gekwebbel tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Het geklets van de Kamerleden is zo luidruchtig dat de rechtstreekse tv-uitzending wordt verstoord. Bovendien maakt het een rare indruk op de tv-kijker: de ministers worden vragen gesteld maar tijdens de beantwoording gaan de Kamerleden met elkaar praten en lijken nauwelijks te luisteren naar het antwoord.

Het is niet de eerste keer dat Van Nieuwenhoven de parlementariërs hierover kapittelt. Tot nu toe heeft dat weinig opgeleverd.

De irritatie van de Kamervoorzitter is terecht. Zes jaar geleden is besloten tot rechtstreekse tv-uitzending van het vragenuurtje om de politiek dichter bij de burger te brengen. Door actuele zaken te bespreken in een rechtstreeks debat zou de politiek levendiger worden en meer aansluiten bij de beleving van de burger.

Aan de zeer te waarderen doelstelling om de politiek dichter bij de burger te brengen, voldoet het vragenuurtje nauwelijks meer door het onderlinge gepraat van de Kamerleden.

Dat is teleurstellend. Van parlementariërs mag iets meer fatsoen verwacht worden richting kiezers.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Ondenkbaar

Zowel de VVD als het CDA wil de bevolking van Suriname uitdrukkelijk laten weten dat Nederland de betrekkingen met dat land verbreekt, als de oud-legerleider Desi Bouterse er in mei volgend jaar tot president wordt gekozen.

Het argument is duidelijk: Nederland kan geen goede relatie hebben met een land waarvan de president een veroordeelde crimineel is.

Het is inderdaad volstrekt ondenkbaar, dat een hier bij verstek tot 16 jaar cel veroordeelde drugshandelaar in het Catshuis ontvangen zou worden in plaats van meteen bij aankomst in de boeien geslagen te worden.

Toch heeft de aanbeveling van de VVD en het CDA iets van 'au' roepen voordat je geslagen wordt. Om een tweede beeldspraak te gebruiken: er zal nog heel wat water door de Marowijne moeten stromen voordat een man als Bouterse als president aan de touwtjes trekt.

Verder zit er een nogal paternalistisch aspect aan het voorstel. Stel dat een ex-kolonie de toch al bestaande macht van een crimineel wil bezegelen met een presidentschap, dan moet men dat maar zelf weten.

Terwille van de armoe lijdende Surinaamse bevolking zelf is maar te hopen dat men in mei een nieuwe start maakt zonder de heer Bouterse.

Maar dat weet iedereen daar in zijn hart ook wel. Daar is geen dreigement meer voor nodig.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]