Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
4 november 1999

 


[NWI Officiele huizenkrant]
[Prive Roddelbox]

Willem van Hanegem
kandidaat bijVitesse

door Henk Evenblij - ARNHEM, donderdag

"Voorlopig nemen Jan Jongbloed en Edward Sturing de honneurs waar," sprak Vitesse-president Karel Aalbers nadat hij hoofdtrainer Neumann de deur had gewezen. Het woordje voorlopig moet met een flinke korrel zout worden genomen. Karel de Grote is namelijk een daadkrachtig persoon.

Vandaar dat hij gisteren met bestuurslid technische zaken Herman Veenendaal en chef-scout Jan Streuer topoverleg voerde tijdens Vitesse' trainingskamp in Hoenderloo. De knopen zullen snel worden doorgehakt. De opvolger van Neumann heeft zijn koffers al gepakt staan om binnen een dag of wat op de stoep van het Gelredome te staan. Torenhoog op Aalbers lijstje kandidaten staat Willem van Hanegem. Alleen Co Adriaanse lijkt een trede hoger geposteerd.

Als Aalbers geleerd heeft van de affaire Neumann, niet op de solotoer gaat, luistert naar de toonaangevende spelers en bestuurslid technische zaken Herman Veenendaal dan kan Aalbers op niemand anders dan Van Hanegem uitkomen. De man die met zijn charisma en oogopslag spelers door het vuur laat gaan. Dat bewees de 55-jarige volksheld bij Feyenoord, Al-Hilal en AZ. Clubs waarmee hij kampioen werd. De weg in Arnhem lijkt vrij voor De Kromme.

Er zijn uiteraard meer opties in deze carrousel te bedenken. Guus Hiddink bijvoorbeeld. De ex-bondscoach woont op een steenworp van Arnhem, maar kan zich pas op 1 januari melden. 'Don Guus' krijgt namelijk elke maand een gigantisch bedrag op zijn rekening gestort door Real Madrid. Wanneer Hiddink in zee gaat met Vitesse kan hij verder fluiten naar zijn peseta's.

In het rijtje der kandidaten misstaat de naam van Aad de Mos evenmin. De momenteel in Japan werkzame trainer heeft een paar lelijke uitglijders gemaakt (PSV/Werder Bremen), maar weet wel van niets iets te maken. Je moet wat in je mars hebben, wil je met de provincieclub KV Mechelen de Europa Cup II winnen.

Co Adriaanse is eerste keus. Maar de Amsterdammer is een man van zijn woord en maakt in ieder geval het seizoen vol bij Willem II. Hetzelfde geldt voor Martin Jol. De huidige coach van RKC tekende onlangs voor drie jaar bij in Waalwijk.

Sturing schrijft Vitesse niet af

Gullit misschien? Rasta Ruud debuteerde voortreffelijk bij Chelsea waarmee hij de FA Cup won. Inmiddels leerde Gullit de andere kant van de medaille kennen. In Newcastle botste hij met sterspeler Alan Shearer en vertrok uit Newcastle.

Wim Jansen dan? Uitstekende keuze. Maar die wil nog een keer de grens over. Het Celtic-succes smaakt 'kleine Wim' naar meer. Komt bij dat Vitesse hem eerder polste. Een gesprek van een minuut; Jansen wist hoe de vork bij Aalbers in de steel stak.

Interessant is de kandidatuur van ijzervreter Huub Stevens. Met Schalke'04 won hij de UEFA Cup, staat met z'n ploeg vijfde in de Bundesliga en staat tot 2001 onder contract.

Ronald Koeman heeft door laten schemeren dat hij op eigen benen wil staan. De assistent van Louis van Gaal wacht echter zijn kans af bij Barcelona.

Zou Bert van Marwijk het kunnen? De kroonprins onder de trainers lijkt voorbestemd om volgend seizoen de scepter bij Feyenoord van Leo Beenhakker over te nemen.

Wim Rijsbergen of Arie Haan? Het verdedigingsduo van Oranje'74 werkt inmiddels in Chili en Griekenland. Rijsbergen, type ruwe bolster blanke pit, zou een alternatief zijn. Arie Haan had zelfs een zoon van Aalbers kunnen zijn en kan onherroepelijk met hem door een deur.

In ieder geval heeft Vitesse de buik vol van buitenlandse coaches. Met Artur Jorge en Herbert Neumann is leergeld betaald. Georges Leekens, ex-bondscoach van België, hoeft niet te solliciteren.

Willem van Hanegem is de ideale kandidaat. Geliefd bij spelers, bij sponsors hoewel hij hun feestjes weigert te bezoeken, weet wat topvoetbal inhoudt, geeft Vitesse een gezicht waar de club naar snakt, is vrij en staat bij wijze van spreken te trappelen om weer met spelers het veld in te stappen en een winnend team te formeren. Waar hij de kwaliteit voor heeft.

Blijft de vraag of Aalbers door de bocht gaat. Als hij zichzelf op technisch gebied zou wegcijferen in het belang van Vitesse, kan hij niet anders dan bij Wim van Hanegem uitkomen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.