Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
4 november 1999

 


[NWI Officiele huizenkrant]
[Prive Roddelbox]

Loon van de angst voor PSV

door Yoeri van den Busken - VALENCIA, donderdag

Na de dolle dinsdag in Rotterdam volgde een weke woensdag in Valencia. Het Nederlandse voetbal moet genoegen nemen met één wonder. Nadat Feyenoord en Boavista in groep C voor een sensationele ontknoping hadden gezorgd, hoopte PSV stilletjes op een identiek scenario. De Eindhovense ploeg kwam echter niet eens in de buurt van het gedroomde mirakel van Mestalla. Ten eerste kon Glasgow Rangers niet winnen in München, maar daar hoefde PSV sowieso niet meer naar te kijken. Groepswinnaar Valencia won immers volkomen terecht met 1-0 en PSV zal dus opnieuw voor de vierde keer niet weten hoe mooi het leven is in de tweede ronde van de Champions League.

In Valencia kon Ruud van Nistelrooy zich niet bevrijden van de Spaanse verdedigers. Door een onterecht doelpunt verloor PSV met 1-0 en is het Europese avontuur afgelopen.

FOTO: ROB DE JONG

Gerets had al aangekondigd dat PSV 'iets defensiever' zou spelen. Dat voorvoegsel had hij beter weg kunnen laten. Deze vertoning was een kwelling voor het oog. Met Mark van Bommel kort voor de verdediging spelend, miste PSV de gouden schakel op het middenveld, want de international van Jong Oranje werd naar achteren gedrongen door de offensieve Spaanse middenvelder Mendieta. Doordat Dmitri Khokhlov rechts op het middenveld was geposteerd, viel aan die zijde de diepgang ook weg, aangezien de Rus daarvoor de kwaliteiten niet heeft en tevens achter Kily Gonzales moest aanlopen. Rechtsback Ernest Faber had in het centrum immers zijn handen vol aan de Argentijnse vedette Claudio Lopez.

Om een doelpunt te maken kwam het dus aan op een rush aan de linkerkant van Joonas Kolkka, die tegen twee bewakers moest opboksen, of een 'lucky' steekbal van bijvoorbeeld Luc Nilis die achter de verdediging van Valencia zou vallen en door Ruud van Nistelrooy kon worden opgepikt. Zo bezien was er voor de spits evenwel geen eer te behalen. Hij kreeg ongeveer één bal per vijf minuten, meestal nog onhandelbaar ook. Doelman Ronald Waterreus had met zijn voeten meer balcontacten dan de spits en dat kan nooit de bedoeling zijn geweest.

Waterreus spreekt van wanprestatie

Ter ere van de kwalificatie had Valencia-trainer Hector Cuper voorafgaande aan de slotwedstrijd het volk opgeroepen een groot feest te vieren. Zijn mooie woorden leken aanvankelijk geen effect te sorteren. Niet alleen was het prachtige Mestalla-stadion maar half gevuld, ook konden 'los pulos' (de vleermuizen) het kennelijk niet opbrengen om de eerste ronde waardig af te sluiten. Geprobeerd werd het wel in de slaapverwekkende eerste helft. Vijf keer kwam Valencia in de buurt van Waterreus, vier keer ingeleid door Lopez 'de luis'. De beste kans was voor Mendieta, die Van Bommel had afgeschud en op een meter van het lege doel de bal (voorzet Lopez) nog over de lat wist te koppen.

Een striemend fluitconcert begeleidde de teams halverwege naar de spelerstunnel. Voor Valencia het sein om een onsje Spaanse pepers aan de gortdroge maaltijd toe te voegen teneinde de fans nog enigszins tevreden te stellen. En PSV? Dat deed niet veel meer dan in de eerste helft. De geblesseerde Faber was vervangen door Jürgen Dirkx, maar in aanvallende zin bleef het zouteloze strijdplan intact. Daarmee bewees de ploeg zichzelf een slechte dienst. Als je merkt dat de tegenstander steeds sterker en gevaarlijker wordt in het strafschopgebied, is het raadzaam om juist verder naar voren te spelen en zo onder de druk uit te komen. De geschiedenis leert dat het vrijwel altijd slecht afloopt met Nederlandse ploegen die 'de boel' op slot willen gooien.

Zo ook in de Spaanse havenstad. Nadat Eric Addo al op de lat had gekopt van zijn eigen doel wel te verstaan en de tweede spits Sanchez bijna scoorde, incasseerde PSV na zeventig minuten het verdiende loon van de angst. Dat gebeurde overigens wel op een curieuze manier. Lopez raakte met een vrije trap de Engelse scheidsrechter Graham Barber ('dood' element) en haalde daarna opnieuw uit: doelpunt, maar een speler mag de bal bij een directe vrije trap natuurlijk niet twee keer achter elkaar raken. Lopez gaf als het ware een voorzet op zichzelf. Barber kende de treffer niettemin toe en PSV protesteerde niet eens. Dat zei in feite alles over de instelling van de wisselvallige hekkensluiter in groep F. De recentelijke conclusie van Erik Gerets dat zijn jonge en talentvolle ploeg in mentaal opzicht nog veel moet leren, is een juiste.

Valencia (Spa)-PSV (Ned) 1-0 (0-0).70. Lopez 1-0, Scheidsrechter: Barber (Eng). Toeschouwers: 25.000. Gele kaart: Djukic (Valencia), Nilis, Addo, Nikiforov (PSV).

Valencia:Palop; Carboni, Pellegrino, Djukic en Angulo; Gonzalez, Gerard, Mendieta en Farinos; Sanchez (76. Oscar) en Lopez.

PSV:Waterreus; Faber (59. Dirkx), Addo, Nikiforov en Heintze; Stinga, Khokhlov, Van Bommel en Kolkka; Nilis (70. Rommedahl) en Van Nistelrooy.

Groep E

Ol. Piraeus - FC Porto 1-0
Molde FK - Real Madrid 0-1

Real Madrid (Spa)* 6-13 (15- 7)
FC Porto (Por)* ......6-12 ( 9- 6)
Ol. Piraeus (Gri)• ....6- 7 ( 9-12)
Molde FK (Noo) .....6- 3 ( 6-14)

Groep F

Valencia - PSV 1-0
Bayern München - Gl. Rangers 1-0

Valencia (Spa)* ..............6-12 ( 8- 4)
Bayern München (Dui)* 6- 9 ( 7- 6)
Gl. Rangers (Sch)• ..........6- 7 ( 7- 7)
PSV (Ned) ......................6- 4 ( 5-10)

Groep G

Sparta Praag - Spartak Moskou 5-2
Willem II - G. Bordeaux 0-0

Sparta Praag (Tsj)* ......6-12 (14- 6)
G. Bordeaux (Fra)* ......6-12 ( 7- 4)
Spartak Moskou (Rus)• 6- 6 ( 7- 7)
Willem II (Ned) ...........6- 2 ( 7-15)

Groep H

Chelsea - Hertha BSC 2-0
Galatasaray - AC Milan 3-2

Chelsea (Eng)*• ........6-11 (10- 3)
Hertha BSC (Dui)* .6- 8 ( 7- 9)
Galatasaray (Tur)• ...6- 7 (10-13)
AC Milan (Ita) ........6- 6 ( 6- 7)

* naar tweede ronde

• naar UEFA Cup






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.