Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
4 november 1999

 


[NWI Officiele huizenkrant]
[Prive Roddelbox]

De Bruin-Smith dient strafklacht
in tegen dopingcontroleurs

DUBLIN, vrijdag

Drievoudig olympisch kampioene Michelle de Bruin-Smith dient morgen bij de officier van justitie in Dublin een strafklacht in tegen de dopingcontroleurs, het echtpaar Guy, die haar verleden jaar hebben aangegeven wegens fraude met urinemonsters. De Bruin beschuldigt hen nu van valsheid in geschrifte, manipulatie en verkeerde voorlichting. De aanklacht is een primeur in de sportwereld, waarmee de Ierse zwemster haar vier jaar lange schorsing wegens manipulatie met whisky van de dopingcontrole aanvecht. Er werd destijds een dodelijke concentratie alcohol in haar urine aangetroffen.

De koude zaterdagochtend van 10 januari 1998 zal Michelle de Bruin-Smith niet snel vergeten. Om half acht bij het ochtendkrieken werd er bij haar aangebeld door het echtpaar Guy voor een out-of-competition controle. Het was voor de heldin van de Olympische Spelen van Atlanta het begin van een nachtmerrie.

Gebroken door de financiële last die de voorgaande rechtszaken al hebben nagelaten, had de echtgenote van oud-kogelstoter Erik de Bruin zich eigenlijk al neergelegd bij de straf en een punt achter haar imponerende carrière gezet. Totdat de Amsterdamse jurist Berry Bertels zich in het dossier stortte. Bijgestaan door bevindingen van mr. J. Soek kwam hij tot de conclusie dat De Bruin de dupe was van twee onbetrouwbare dopingcontroleurs. Inmiddels hebben ook dopingdeskundige mr. Emile Vrijman en advocaat Jean-Louis Dupont, dé grote man achter het Bosman-arrest, zich in deze zaak gemeld.

"Het is onvoorstelbaar dat de carrière van een grote sportster om zeep is geholpen", geeft Bertels aan. "Het aantal procedurefouten tijdens de dopingcontrole is niet op één hand te tellen. Nadat Michelle samen met de controleurs onder aan het formulier haar handtekening heeft gezet met de mededeling dat er geen bijzonderheden tijdens de controle waren, hebben de controleurs haar te grazen genomen."

Irish Mist

Uit het officiële rapport blijkt dat het echtpaar Albert en Kay Guy na de controle op het erf tot de conclusie kwam dat er tijdens de controle aan de keukentafel een zoete geur van alcohol was waar te nemen. De een sprak over Irish Mist, de andere over Southern Comfort. De controleurs keerden echter niet terug om de zwemster met deze bevindingen te confronteren, maar voegden deze conclusie als een notitie aan het officiële rapport toe.

"Achterbaks gedrag", concludeert Bertels. "Daarnaast stond op een onofficieel papier dat de waarneemster niet direct zicht had op de vagina van de zwemster, maar wel een geluid kon horen, dat correspondeerde met het geluid van het afgeven van urine door een vrouw. Dit wordt nu in het nadeel van De Bruin uitgelegd, terwijl de vrouwelijke controleur wel degelijk een oogje in het zeil hield op het toilet. Op dat moment had zij kunnen vragen of De Bruin heel even haar nachtjapon wilde optillen. Iedereen weet toch dat je tijdens een dopingcontrole naakt moet zijn. De Bruin had drie keer nodig had om de geëiste 75 milliliter vol te krijgen, maar de controleur vergat dit tot drie keer toe aan haar te vragen. De fout van de controleurs wordt haar nu ten laste gelegd. Het zijn niet-herstelbare procedurefouten die naar manipulatie rieken!"

Op basis van deze twee fouten hoopt Smith-De Bruin bij de officier van justitie de controle alsnog nietig te verklaren. "Maar we hebben meer bewijslast", vervolgt Bertels. "Waarom ging het echtpaar Guy na de controle uitgebreid ontbijten in een restaurant en stond de tas met de monsters enkele uren onder tafel? Daarna bleven de doping-samples twee dagen in de ijskast bij het echtpaar staan. Als reden gaf het daarvoor aan dat het personeel van het koeriersbedrijf DHL in het weekeinde niet zo ervaren en betrouwbaar is als op werkdagen."

Een beschuldiging die DHL nonsens noemt en hoog opneemt. Bertels: "Daarnaast staat het echtpaar Guy als onbetrouwbaar te boek. Vijftien jaar geleden manipuleerde Albert Guy al met de uitslag van een dopingcontrole, terwijl hij in zijn baan als douanebeambte ook al problemen heeft gehad."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.