Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
4 november 1999

 


[BOL]
[Nationaal Spaarfonds]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Duitse vinden oplossing
vertraging luchtverkeer

door Theo Jongedijk - BERLIJN, donderdag

Duitse wetenschappers hebben de oplossing gevonden voor de steeds maar groeiende vertragingen in het Europese luchtverkeer.

In opdracht van Eurocontrol, de organisatie die de verkeersbegeleiding regelt, is een computersysteem ontwikkeld waardoor de afstand tussen vliegtuigen in de lucht aanzienlijk kan worden verkleind, zonder dat er aan veiligheid wordt ingeboet.

Ook is er ultramoderne programmatuur vervaardigd, die het mogelijk maakt dat de toestellen zich precies aan hun route houden en het traject tot op de minuut nauwkeurig afleggen.

Vliegschema's

Een van de belangrijkste oorzaken voor de hedendaagse vertragingen op internationale luchthavens als Schiphol, Heathrow en Frankfurt vormen de talloze onverwachte veranderingen in de vliegschema's, waardoor efficiënt gebruik van het luchtruim en de luchthavencapaciteit steeds moeilijker is te organiseren.

Als laatste en wellicht meest revolutionaire maatregel geldt dat een deel van de luchtverkeersbegeleiding vanaf de grond verdwijnt en zal worden overgeheveld in de lucht. Piloten zullen Eurocontrol bij de afhandeling van het vliegverkeer moeten gaan assisteren.

De wetenschappers bieden hiermee niet alleen een technische oplossing, die veiliger is dan de huidige, "omdat méér ogen op het controlescherm zijn gericht", maar doorbreken gelijktijdig het gevoelige politieke touwtrekken om de vestigingplaats van Eurocontrol. "Die organisatie komt straks écht in de lucht te hangen", aldus een van de bedenkers.

Als alle maatregelen doeltreffend worden uitgevoerd, kan het Europese luchtverkeer op tijd en zonder vertraging vliegen, zo luidt de keiharde garantie van de Duitse wetenschappers.

De revolutionaire aanpak van de bestrijding van de vliegstagnatie wordt volgende week dinsdag op een persconferentie aan de Technische Universiteit (TU) van Berlijn wereldkundig gemaakt. Wetenschappers van het Instituut voor Lucht- en Ruimtevaart van voornoemde universiteit tekenen samen met onderzoekers van het Duitse centrum voor Lucht- en Ruimtevaart (DLR) in Braunschweig voor de oplossingen van het dreigende luchtvaartinfarct.

Eenderde vertraagd

Volgens Eurocontrol had in de eerste zes maanden van dit jaar bijna één op de drie vliegtuigen in Europa last van vertraging. Dit cijfer wordt nog geflatteerd genoemd ook, omdat een vertraging van een vliegtuig pas in de statistieken wordt opgenomen als deze langer dan een kwartier heeft geduurd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.