Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
4 november 1999

 


[Autosite]
[Nationaal Spaarfonds]
[BOL]
[Prive Roddelbox]

Tsjetsjeense grens
ondanks belofte dicht

ASSINOVSKAJA, donderdag

Vele tienduizenden Tsjetsjeense vluchtelingen staan nog steeds aan de grens in het plaatsje Assinovskaja met buurland Ingoesjetië te wachten tot het Russische leger de belofte ze een vrije doorgang te geven, inwilligt.

De Russische minister van Defensie, Igor Sergejev, zei gisteren dat zijn manschappen heel Tsjetsjenië zullen innemen om "niet alleen de hoofdstad Grozny, maar het hele land van terroristen te bevrijden".

Zes weken geleden begon Moskou aan de militaire campagne in de deelrepubliek tegen moslimextremisten, die verantwoordelijk zouden zijn voor bomaanslagen onder meer in Moskou. Sindsdien hebben meer dan 200.000 mensen het gebied verlaten. Bij de grens met Ingoesjetië zou de rij wachtende auto's 17 kilometer lang zijn.

Ongeveer 4000 mensen stonden te wachten bij een grote grenspost, die echter gisteren opnieuw gesloten bleef. Slechts 20 mensen werden door de Russische grenswachten doorgelaten. Aan de andere kant van de grens wachten eerder gevluchte Tsjetsjenen om terug te gaan op zoek naar familie of bezittingen. Honderd van hen kregen van de soldaten toestemming de grens over te steken.

Cordon

Afgelopen dinsdag kwam bij de grens bij Assinovskaja een vrouw om het leven en raakten zes mensen gewond toen een menigte het cordon van Russische soldaten probeerde te doorbreken. Vrouwen en kinderen vielen in het gedrang op het prikkeldraad.

Volgens een Tsjetsjeense krijgsheer gebruiken de Russen de vluchtelingen als menselijk schild. "De Russische militairen zoeken bescherming achter onze vrouwen, zusters en moeders zodat wij hun vuur niet kunnen beantwoorden", aldus Lyoma Arsnoekajev, de plaatselijke commandant in het nabij de grens gelegen Achkoi-Martan.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben bij de Russische premier Vladimir Poetin aangedrongen op een politieke oplossing. Tijdens de top in Oslo over het Midden-Oosten sprak de Amerikaanse president Bill Clinton met Poetin over de vluchtelingensituatie in Tsjetsjenië. Clinton bekritiseerde de militaire acties.

Verschillende hulporganisaties vielen gisteren Moskou aan over de behandeling van de vluchtelingen. Een afgevaardigde van Amnesty International overhandigde de secretaris-generaal Kofi Annan in New York een brief waarin staat dat de Russische artilleriebeschietingen voornamelijk burgerslachtoffers maken.

De Russische president Boris Jeltsin onderbrak gisteren zijn vakantie aan de Zwarte Zee voor een ontmoeting met Poetin, aan wie hij vrijwel geheel de militaire leiding heeft overgelaten.

Uit een peiling blijkt dat sinds het begin van de oorlog in Tsjetsjenië de populariteit van Poetin naar een record is gestegen. Ongeveer 29 procent van de Russen zou op Poetin stemmen als er nu presidentsverkiezingen gehouden zouden worden. (AP/Reuters)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.