Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
3 november 1999

 


[NWI Officiele huizenkrant]
[Prive Roddelbox]

Schalken toont
geen clementie

door Jon Visbeen - PARIJS, woensdag

Hij liet Arnaud Clément aan de overwinning ruiken, maar toonde uiteindelijk geen clementie met de nerveuze Fransman. Sjeng Schalken, die de op hem gerichte camera bij het verlaten van het centrecourt van een heuse handtekening voorzag, sleepte na een bijna drie uur durende uitputtingsslag de zege voor de poorten van de hel weg. Wat een bravoure van de man, die normaal gesproken de bescheidenheid zelve is. Trots als een pauw repte hij na afloop over een nieuwe mijlpaal, nadat hij een matchpoint op 4-5 had overleefd en in de allesbeslissende tiebreak op zijn derde wedstrijdpunt had toegeslagen: 7-6, 4-6, 7-6.

"Dit is een mooie pluim op een goed jaar. Voor het eerst beëindig ik het seizoen in de top-vijftig. Daar ben ik zeer content over. Als ik mezelf een cijfer moest geven, kom ik uit op een acht. Want het kan natuurlijk altijd nog beter."

Zijn Franse tegenstander, die een week eerder in Stuttgart ook in de eerste ronde aan de zegekar werd gebonden, ziet zijn seizoen als een nachtkaars uitgaan. Sinds de 'onderdeur uit Aix en Provence' begin september de laatste zestien had bereikt bij de US Open won hij geen partijtje meer. Schalken liet hem lang in de waan, dat het op de tweede dag van de Open de Paris voorbij zou zijn met de crisis, maar de lange Limburger weigerde in de slotfase mee te werken aan de wederopbouw. De zure nederlaag betekent voor Clément zo goed als zeker, dat hij ook zijn kansen verspeelde op een plaats in het Franse Davis-Cupteam, dat begin december in Nice in de eindstrijd van de prestigieuze landencompetitie op Australië stuit.

Malheur voor Clément, vreugde bij Schalken. Ondanks zijn bespiegelingen over het voorbije jaar is dat nog geenszins over. Vandaag staat hij, evenals een week geleden, opnieuw tegenover Karol Kucera. In het Super Nine van Stuttgart stuntte de nummer 49 van de wereld tegen de Slowaakse wereldtopper (7-5, 6-1); in het Super Nine van Parijs verwacht hij dat de 'sluipschutter uit Bratislava' die vernedering wil rechtzetten.

Schema

"Voordat ik de kwalificaties had gespeeld zag ik het schema van Parijs en wist ik bijna zeker, dat ik andermaal tegen Clément moest, als ik het hoofdtoernooi zou halen, om vervolgens ook hetzelfde pad te bewandelen. Ik had er een voorgevoel van en het is uitgekomen. Niet leuk, maar het is niet anders, hoewel je bij zo veel toeval toch een vraagteken plaatst. Tegen Kucera wordt het een tactisch spelletje. Ik ga hem zoveel ballen geven, dat-ie helemaal gek wordt. Dat hij niet meer weet wat hij moet doen. Ik ga er gewoon weer voor. Dit is een prachtige afsluiting. Tegen Agassi heb ik vorige week een hele goede partij afgewerkt. Ik werd door hem overladen met complimenten. Als zo'n legende dat tegen je vertelt, hou je daar een goed gevoel voor de toekomst aan over", oordeelde de aimabele Limburger.

Voordat Schalken van een welverdiende vakantie gaat genieten, laat hij zich in het AMC eerst nog even 'doorsmeren'. Komende dinsdag wordt hij behandeld aan de rechterknie, die hem al jaren parten speelt. "De werkelijke oorzaak wordt niet weggenomen", vertelde de 23-jarige tennisprof uit de stal van Henk van Hulst. Het bot onder de knieschijf blijkt beschadigd, maar een ingreep zou hem maanden aan de kant houden. "Het losse kraakbeen wordt verwijderd. Het bot wordt als het ware schoon geschraapt. De herstelperiode is na een dergelijke ingreep te overzien. Ik had er te veel last van om er mee door te tennissen", aldus Schalken, die in het Amsterdams Medisch Centrum John van Lottum in de wachtkamer zal treffen. Van Lottum ondergaat een zelfde ingreep, maar dan aan de linkerknie en bovendien zal bij hem ook nog een cyste worden weggehaald.

Schalken kan dus fysiek fris het nieuwe jaar in, dat voor hem in Doha begint. Hij zal blijven schaven aan de spierkracht en zijn slagenarsenaal, maar het meeste werk gaat in het 'hersenspoelen' zitten. "Ik heb vijf à zes toernooien per jaar, waarin ik in een wedstrijd toegeef aan irritaties. Daardoor verlies ik onnodig. Dat moet afgelopen zijn en daar werk ik hard aan. Om te kunnen winnen moet je ook fris in het hoofd zijn." Clément wist precies wat Schalken daarmee bedoelde en zal snel met zichzelf in het reine moeten komen. In het proftennis wordt nu eenmaal geen clementie betracht.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.