Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
3 november 1999

 


[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]

Blankert wil voor Sydney
prinsjesdag verplaatsen

door Bert Schaap - PAPENDAL, woensdag

Hoewel zijn visitekaartjes net waren gedrukt en Hans Blankert nog druk bezig is met het afscheid nemen van VNO-NCW was zijn boodschap duidelijk. Ook in zijn functie van voorzitter van NOC*NSF kiest Blankert voor de aanval. "Daar hou ik van", vertelde hij gistermiddag op Nationaal Sportcentrum Papendal. "Ik sta graag in de spits, maar heb altijd van teamsport gehouden."

Wisseling van de wacht. Joop van der Reijden (links) vertrekt en Hans Blankert neemt de voorzittershamer over.

FOTO: KOOS GROENEWOLD

Waarna een hele reeks voorzetten door de nieuwe eerste man van de sportkoepel met overtuiging werd ingekopt. Bij een vergadering van de sport- en initiatiefgroep Sport&Samenleving ontmoette hij interim-voorzitter Van der Reijden, die voor het eerst een balletje opgooide. Hans Blankert: "Vorig jaar december volgde het tweede gesprek en heb ik ja gezegd. Bij mijn afscheid van de SER kreeg ik van FNV-voorzitter De Waal deze slang. Mijn nieuwe functie werd door hem getypeerd met een slangenkuil. Dat is slecht voor de organisatie, voor het bestuur en voor de leden. Ik vind besturen leuk en ik vond het heel leuk dat ik voor deze functie werd gevraagd. Een unieke job. In mijn functie moet ik processen beheersen. Daar heb ik enige ervaring mee."

Waarna de rol van het bedrijfsleven ter sprake kwam. Hoewel NOC*NSF de financiering van de Olympische Spelen in Sydney 2000 rond heeft (30 miljoen), hebben de afgelopen jaren multinationals als Heineken, Philips en de KLM hun financiële ondersteuning ingetrokken. Hans Blankert over het bedrijfsleven: "De KLM heeft gezagvoerder Leo Visser vrijgemaakt voor het chef de mission-schap op de winterspelen in Salt Lake City. Als ik naar Studio Sport kijk, zie ik dat het bedrijfsleven een grote verwevenheid met sport heeft. Kijk maar naar de shirtreclame. Dat moet verder worden uitgebreid. Met een andere missie kom ik nu weer terug bij mijn leden van VNO-NCW. In deze functie breng ik in ieder geval mijn hele netwerk uit het bedrijfsleven mee."

Georganiseerde sport voor immense uitdaging

Zijn netwerk in Den Haag omschreef de Feyenoord-supporter en beginnend golfer als redelijk. Hans Blankert over de overheid: "Op mijn verjaardag, 15 september, worden volgend jaar de Olympische Spelen geopend. Terecht, want het is de eerste keer dat ik erbij ben. Tijdens de spelen is het de derde dinsdag in september. Ik ga premier Kok een brief sturen om prinsjesdag een week te vervroegen. Dan kan iedereen naar Sydney."

Voor Den Haag had Hans Blankert een duidelijke boodschap: "Door allerlei wet- en regelgeving ten aanzien van bijvoorbeeld alcohol en tabak wordt het leven van de sportclubs er niet makkelijker op. Aan de andere kant is er een gedoogbeleid voor hasj en andere toestanden. Je kunt die wetten wel maken, maar je moet ze ook kunnen handhaven. Als ik sportclubs kan uitleggen waarom iets goed is, werkt dat beter dan wanneer je ze iets oplegt."

In de nabije toekomst zal de rol van de sportclubs nog belangrijker worden, voorspelt de opvolger van Joop van der Reijden. Hans Blankert over de rol van sport in de maatschappij: "Tijd gaat een steeds grotere rol spelen en de sportclubs moeten daarin meegaan. We gaan anders tegen tijd aankijken en dat geldt ook voor de besteding ervan. De enige aanleiding voor een vierdaagse werkweek is de drie dagen die er dan overblijven om aan sport te doen. Voor de rest moeten we dit vergeten. Eén van mijn nevenfuncties is het voorzitterschap van een HEAO. Twee jaar terug vroegen studenten aan mij waarom de school in de zomer dicht ging. Vorig jaar werd er gevraagd waarom de pc's niet tot twaalf uur 's nachts gebruikt konden worden."

Voor de sportverenigingen geldt hetzelfde. Blankert: "Sport wordt steeds belangrijker en dan denk ik bijvoorbeeld ook bij het oplossen van de problemen in de grote steden."

Hans Blankert over de toekomst van de sport: "Sydney 2000 loopt al, wij zijn nu al bezig met 2004 en de eerste discussies over 2008 zijn al gevoerd. In Athene streven wij naar een verdubbeling van het budget tot 60 miljoen. Daar schrik ik niet van."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.