Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
3 november 1999

 


[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]

FIOD doet onderzoek
bij amateurclubs

door Bab Barens - AMSTERDAM, woensdag

De Fiscale Inlichtingen en Opsporings Dienst (FIOD) is bezig betalingen in het amateurvoetbal in kaart te brengen. Het heeft hiertoe vijf amateurclubs uit de hoofdklasse zaterdag en zondag uitgekozen: DOVO (Veenendaal), Elinkwijk en Holland (beide Utrecht), Spakenburg en IJsselmeervogels (Spakenburg).

De meeste belangstelling van de FIOD gaat uit naar de geldstromen van derden naar de spelers. De afgelopen zomer ontstond bijvoorbeeld veel commotie over de transfer van Pascal de Bruyn en Gérard van der Nooij, die jarenlang voor IJsselmeervogels speelden en verrassend naar de grote concurrent Spakenburg vertrokken. Rondom deze overschrijving kwamen nogal wat speculaties los, waarin sponsor Isaac Veerman van Spakenburg centraal stond.

Penningmeester Wim van der Kraats van DOVO heeft inmiddels een eerste gesprek gehad met de FIOD. "Wij hebben de zaken bij DOVO goed voor elkaar. Er is in onze boeken niets te vinden. Een aantal spelers is ook trainer en krijgt daar op legale wijze voor betaald. In januari is er al overleg geweest tussen de FIOD en de KNVB over het feit dat een aantal clubs dit onderzoek stond te wachten. Daar zijn wij op onze beurt weer van op de hoogte gebracht. Het gerucht ging zelfs dat er een inval zou zijn geweest. Om dat te ontkrachten hebben we op eigen verzoek een onderhoud met de FIOD gehad. Wat wij hebben begrepen is dat men via de clubs er achter hoopt te komen wie de derden zijn die buiten de clubs om betalingen aan spelers doen. Bedrijven, suikerooms, enzovoort. De komende tijd zullen er spelers worden uitgenodigd die op een aantal zaken antwoord moeten geven. Dat er wat betalingen betreft hier en daar wat gebeurt, is duidelijk. We moeten niet roomser zijn dan de paus."

Voorlichter van de FIOD, Frederique Hermie zei gisteren: "Wij hebben gekozen voor een balans tussen zaterdag- en zondagclubs in de regio Midden-Nederland," aldus FIOD-voorlichter Frederique Hermie. De opwinding die bij de clubs is ontstaan vindt ze overdreven. "De FIOD vraagt doorlopend in allerlei branches informatie op. Het is een continu proces. We willen wat gesprekken hebben met besturen van de clubs en spelers. Of het onderzoek dan een vervolg krijgt, hangt af van wat er boven tafel komt."

De FIOD hoopt met dit onderzoek, waaraan ook door de KNVB wordt meegewerkt, meer inzicht te krijgen in de geldstromen in het amateurvoetbal. "Wij lezen en horen ook dat er grote bedragen betaald worden aan spelers. Wij willen wel eens weten of het hier om 'goed' of 'fout' geld gaat."

"Vooropgesteld: de clubs waar een onderzoek wordt gedaan zijn niet verdacht," verduidelijkte KNVB-woordvoerder Rob de Leede. "Wij hebben slechts inlichtingen gegeven over financiële jaarverslagen, ledenlijsten en dergelijke."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.