Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
3 november 1999
 

[V & L informatica]
[Belastingdienst]
[Tele2]
[NWI Officiele huizenkrant]
[BOL]

"Zonne-energie over
zes jaar concurrerend"

DEN HAAG, woensdag

Zonne-energie kan in zes jaar tijd zonder subsidie concurreren met gewone stroom en breekt daarmee sneller door dan tot nu toe werd aangenomen. Een zonnepaneel ligt dan voor ƒ250 in de bouwmarkten. Dat is nog maar een kwart van hetgeen zo'n paneel nu kost. De prijs per kilowattuur zakt van ƒ1,35 naar 35 cent.

Dit zegt Shell Solar Energy-directeur Gosse Boxhoorn op basis van de eerste berekeningen van een McKinsey-studie. Die wordt half december aan minister A. Jorritsma van Economische Zaken aangeboden.

Volgens Boxhoorn is het bedrijfsleven bereid de benodigde honderden miljoenen guldens te investeren. Dan gaat het om een geautomatiseerde fabriek die zestig keer sneller en navenant goedkoper de grondstof silicium kan leveren. Shell is bereid de capaciteit van de eigen zonnecel en -paneelfabrieken in Helmond en Gelsenkirchen te verdubbelen.

Toeleveranciers Sunergy en Mastervolt en bedrijven als NKF, Philips, Akzo Nobel en Stork kunnen dan hun bijdrage aan de zonindustrie te vergroten.

Voorwaarde is dat de overheid met extra belastingmaatregelen en subsidies de vraag aanzwengelt. Want nu kampt de industrie met het probleem dat er door de hoge prijzen van de panelen nog maar weinig vraag is. En dat heeft weer tot gevolg dat de industrie geen grote volumes kan draaien, waardoor de productiekosten omlaag zouden kunnen.

Maar wordt de vraag kunstmatig bevorderd dan kan op die manier een nieuwe bedrijfstak ontstaan met hoogwaardige werkgelegenheid en goede exportkansen. De tijd dringt volgens Boxhoorn, want de Amerikanen en Japanners liggen op de loer.

"Het geld is aanwezig en er zijn tal van investeerders die willen", zegt Boxhoorn. "Deze doorbraak moet er komen. Anders blijft zonne-energie de mooie belofte die niet wordt waargemaakt. Het gaat niet alleen om Shell, maar om een markt voor alle technieken die met zon stroom opwekken. Als de vraag niet op gang komt, zullen bedrijven niet investeren."

Boxhoorn wenst een Deltaplan om het kip-ei-dilemma te doorbreken. De overheid heeft nu ƒ133 miljoen beschikbaar om te zorgen dat er in 2005 100 MW zonvermogen staat. Als dat bedrag wordt verhoogd naar een half miljard gulden staat er 500 MW en is er een markt die zonder subsidie kan, stelt Boxhoorn.

Het Deltaplan moet de opvolger worden van het convenant dat eind dit jaar afloopt. Daarin hadden partijen zich vastgelegd op 8 MW zonvermogen. Oorspronkelijk zou de nieuwe doelstelling 40 MW in 2004 worden. Nu gelooft de industrie dat 500 MW in 2005 haalbaar is.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.