Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
3 november 1999
 

[V & L informatica]
[BOL]
[Belastingdienst]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Tele2]

Zeven middelen
in landbouw
toch toegestaan

DEN HAAG, woensdag

Zeven van de 42 soorten gewasbeschermingsmiddelen, die aanvankelijk per 1 januari 2000 zouden worden verboden, mogen onder bepaalde voorwaarden toch tijdelijk worden gebruikt. Het gaat om middelen die onmisbaar blijken voor sommige teelten in de Nederlandse landbouw. De stoffen mogen echter alleen gebruikt worden door boeren die in 2003 voldoen aan eisen die vergelijkbaar zijn aan Agro Milieukeur.

Minister Pronk (Milieu) en staatssecretaris Faber (Landbouw) hebben dat gisteren besloten. Ze benadrukken dat er "voortvarend gezocht dient te blijven naar doeltreffende alternatieven."

Met het besluit verwachten de bewindslieden 90 tot 95% van de milieuwinst te realiseren die een totaalverbod zou opleveren. De Tweede Kamer had in september aangedrongen op behoud van de middelen, omdat anders menige landbouwteelt onmogelijk zou worden.

De tijdelijke verlenging geldt voor carbaryl, chloorpyrifos, fenbutatin, mevinfos, penconazol, pirimifos en simazin. Het besluit redt de teelt van fruit, bloembollen, aardappelen, kasgroente, kasbloemen en andere gewassen. Alleen een deel van de boomkwekerij komt in problemen omdat het insectenmiddel triasofos niet wordt toegestaan.

Voorzitter A. Maarsingh van LTO-akkerbouw, die als eerste actie voerde voor behoud van de middelen, vindt dat landbouwkundige onmisbaarheid en het behoud van teelten voldoende gewicht hebben gekregen in het besluit van de beide bewindslieden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.