Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
3 november 1999
 

[V & L informatica]
[Belastingdienst]
[NWI Officiele huizenkrant]
[BOL]
[Tele2]

Hans Anders gaat
ook stunten met
gehoorapparaten

Van onze economische redactie - DEN HAAG, woensdag

De Hans Anders-groep gaat de markt van gehoorapparaten openbreken. Wat de opticien bijna twintig jaar geleden met de prijs van brillen wist te bereiken, imiteert het concern nu met hoortoestellen. De prijs wordt bijna gehalveerd, waardoor bijbetaling voor een hoortoestel in de meeste gevallen niet meer nodig is.

Hans Anders, bekend van de gelijknamige winkelketen en Het Huis Opticiens, brengt de digitale hoortoestellen op de markt tegen een prijs die in 70 procent van de gevallen uitkomt onder de maximale vergoedingslimiet van 1000 gulden. Nu moeten verzekerden nog gemiddeld 1000 tot 1500 gulden bijbetalen.

Boycot
De apparaten zijn afkomstig uit Duitsland omdat de enige Nederlandse leverancier die met Hans Anders in zee wilde gaan op het laatste moment werd teruggefloten door de hoortoestellenbranche. Volgens algemeen directeur M. van der Ent werd het bedrijf gedreigd met een boycot door audiciens die met bonussen worden gepaaid door de Nederlandse industrie. "De Duitse fabrikant, die in Nederland nog niet op de markt is, steekt in eigen land dan ook behoorlijk zijn nek uit."

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) is verheugd over het initiatief van de Vendex-dochter. "De minister roept al heel lang dat hulpmiddelen te duur zijn en dat er meer aanbieders van apparaten op de markt moeten komen. Nu wordt bevestigd dat de prijs omlaag kan als er meer concurrentie is", aldus een woordvoerder.

VWS benadrukt dat de kwaliteit van de apparaten voorop blijft staan. "Maar we hebben begrepen dat het om een geavanceerd apparaat gaat." Met de grote zorgverzekeraars zijn al afspraken gemaakt over vergoeding. "Ook voor ons geldt dat de kwaliteit blijft gewaarborgd. Verzekerden behouden dan ook de keuzevrijheid om een ander apparaat te kiezen", aldus H. Kestens, lid van de raad van bestuur van de Nijmeegse verzekeraar VGZ.

De belangenorganisatie van Nederlandse toeleveranciers van hoorapparaten GAIN noemt het initiatief van Hans Anders in eerste instantie "een goede zaak". "De onwaarschijnlijk lage prijzen zullen zeker drempelverlagend werken", zegt voorzitter Hans van Pagee.

Hans Anders verwacht dat meer mensen nu tot de aanschaf van een gehoorapparaat zullen overgaan. Van de 1,3 miljoen mensen met een gehoorprobleem neemt tweederde het verlies gewoon voor lief. In drie jaar tijd verwacht Hans Anders een kwart van de markt in handen te hebben. Daarin gaat nu zo'n 250 miljoen gulden om.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.