Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
3 november 1999
 

[BOL]
[Tele2]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Belastingdienst]
[V & L informatica]

'Fraudeofficier redde met
onderzoek eigen hachie'

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, woensdag

Fraudeofficier H. de Graaff is in de miljoenenfraude bij het Amsterdamse Diamantkantoor van ABN Amro een strafrechterlijk vooronderzoek begonnen om zijn eigen hachie te redden. Dit stelde advocaat P. Doedens van verdachte R. G. in het Sarphati-onderzoek dinsdag, tijdens het kort geding dat G. heeft aangespannen tegen de Nederlandse staat.

"Het Openbaar Ministerie (OM) is nooit van plan geweest om een onderzoek tegen mijn cliënt te beginnen", zo schetste de raadsman. Hij meent dat een publicatie over de omvangrijke fraude in deze krant begin 1997 De Graaff dwong G. en de drie andere verdachten te blijven achtervolgen. "Anders waren zijn superieuren zich gaan roeren."

Met het kort geding wil de voormalig administratief medewerker van het diamantfiliaal aan de Sarphatistraat afdwingen dat het OM afziet van strafvervolging. Een onbillijke en onredelijke belangenafweging van de kant van Justitie rechtvaardigt dit ontslag, aldus Doedens.

Zijn cliënt en drie ex-collega's van de afdeling Diamant Niet Ingezetenen zijn de hoofdrolspelers in één van de grootste fraudezaken uit de Nederlandse bankgeschiedenis. In 1996 kwam uit dat via nummerrekeningen miljoenen van cliënten zijn doorgesluisd naar rekeningen in en buiten Europa. In totaal gaat het om een verduistering van ƒ178 miljoen. Vooral Fouad Abbas, kroongetuige in het Hakkelaarproces, zou hiervan hebben geprofiteerd.

Een jaar geleden werden de vier opgepakt en verbleven ze een dag in de cel. Advocaat Doedens verbaasde zich erover dat twee jaar na het uitkomen van de megafraude de zaak nog altijd niet inhoudelijk behandeld is. Zijn tegenspeler, F. Bleichrodt, vond dit niet zo vreemd, aangezien het "een omvangrijke fraude met internationale aspecten betreft." De rechtbank doet op 11 november uitspraak.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.