Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
3 november 1999
 

[V & L informatica]
[NWI Officiele huizenkrant]
[BOL]
[Belastingdienst]
[Tele2]

Damrak krabbelt op

AMSTERDAM, woensdag

De Amsterdamse beurs heeft zich gisteren vrij snel kunnen herstellen van de koersdalingen die aan het begin van de handel de index met ruim 5 punten deed dalen. Die daling was eigenlijk vooral het gevolg van de zwakke stemming die Wall Street maandag aan het einde van de dag kenmerkte. Deze daling was nog niet in de koersen van het Damrak verwerkt.

Toen dat eenmaal wél was gebeurd, liepen de noteringen weer op, zij het met mondjesmaat. Want het renteverhaal is nu eigenlijk wel voldoende in het beurssentiment opgenomen. Na de waarschuwende woorden van bankpresident Duisenberg in het afgelopen weekeinde zal de te verwachten renteverhoging morgen door de Europese Centrale Bank beslist geen schok meer teweeg brengen. De vraag is alleen met hoeveel de rente omhoog gaat.

De financiële waarden, die doorgaans sterk reageren op rente-ontwikkelingen, sloten over het algemeen dicht op het niveau van de voorgaande dag. Een uitzondering vormde ING, die EUR1,12 aantrok tot EUR56,50. De AEX-index, die maandag slechts beperkt daalde op de uitspraken van Duisenberg, sloot op 568,99, dat was per saldo slechts 0,2 punten lager dan maandag.

Bij de internationals lag Philips aangeboden op EUR95,80, dat was een verlies van EUR1,20. KLM, die vandaag met de cijfers over het tweede kwartaal komt, steeg 4 eurocent tot EUR25,17.

In de telecomhoek steeg KPN EUR0,40 tot EUR48,30. De onderneming ziet zich, zo blijkt uit het bedrijfsblad KPNNu, als serieuze kandidaat voor de overname van het te privatiseren Slovak Telecom. Het is nog niet bekend hoeveel aandelen Slovak Telecom er aangeboden zullen worden, volgens KPN worden percentages van 35 à 51 genoemd. Als alles meezit zou de zaak volgend jaar zomer kunnen zijn afgerond, zegt Marten Pieters, bij KPN International verantwoordelijk voor Centraal- en Oost-Europa.

De overname past goed in de expansieplannen die het concern ten aanzien van Centraal- en Oost-Europa koestert. Daarbij streeft KPN overigens wel naar een controlerend belang bij overnames. De bedoeling daarbij is, net als in onder meer Tsjechië, Hongarije en Bulgarije, een staatsbedrijf om te vormen tot een gezonde, klantgerichte, commerciële onderneming.

Libertel steeg een eurostuiver tot EUR18,15. De onderneming is door de overheid geselecteerd om samen met Dutchtone het mobiele telefoonverkeer te gaan verzorgen in het kader van OT2000. Dit is een project, waarbij voor 250 instellingen van de centrale en decentrale overheid het telefoonverkeer wordt geregeld.

Versatel, die het aantal klanten blijkens de kwartaalcijfers snel ziet groeien, maar de verliescijfers nog sneller, was niettemin EUR1 hoger op EUR13,60.

Aan de afstraffing van Brunel kwam gisteren een einde. Na de koersval van maandag na het bekend worden van het afspringen van de fusie met Unique kwamen nu koopjesjagers in de markt. De koers van het fonds krabbelde daardoor weer op met EUR0,40 tot EUR13,95, na eerder op de dag op EUR14,25 te zijn verhandeld.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft intussen laten weten dat zij zich niet zal inspannen om Brunel en Unique alsnog tot een fusie te verleiden. Na de aanvankelijk mislukte fusiegesprekken tussen Pakhoed en Van Ommeren deed de VEB dat nog wel.

Volgens VEB-voorzitter Peter Paul de Vries gaat het echter om twee wezenlijk andere zaken. "Zowel bij Pakhoed en Van Ommeren als bij Brunel en Unique was schaalvergroting een belangrijk argument voor een samengaan. Maar in het geval van de eerste twee was elk alternatief veel minder", zei hij.

"Brunel en Unique hebben niet alleen elkaar als mogelijkheid, maar kunnen ook aansluiting vinden bij anderen. Afzonderlijk zijn beide ondernemingen serieuze overnamekandidaten. Het belang van een partner is wat dat betreft voor beiden alleen maar groter geworden," aldus De Vries.

Analisten van Friesland Bank zijn overigens uiterst somber ten aanzien van Brunel. De huidige managementproblemen en de verwachting van de specialisten van deze bank dat de onderneming als fusiepartner momenteel niet aantrekkelijk is, leidde tot een verkoopadvies voor het aandeel. Voor Unique daarentegen geeft men het advies 'kopen'. De koers van dit fonds steeg EUR0,20 tot EUR24,70 .

VNU maakte gisteren bekend voor minimaal EUR250 miljoen en maximaal EUR500 miljoen aan achtergestelde converteerbare obligaties te willen uitgeven. De emissie maakt deel uit van de financiering van de overname van het researchbureau Nielsen. Die financiering kwam in de knel toen de NMa een paar weken geleden aankondigde een onderzoek te zullen instellen naar de verkoop van de dagbladendivisie van VNU aan Wegener.

De NMa vreesde dat Wegener in een aantal regio's een te dominante positie zou krijgen. De koers van VNU zakte EUR0,35 tot EUR32,40. Wegener leverde een eurodubbeltje in op EUR12,20. Elsevier sloot EUR0,09 hoger op EUR9,49.

Adriaan Janszen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.